От х:

Днес в x:

Съдът отмени наредбата за следенето в интернет

Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени решение на тричленен състав на съда, с което бе отхвърлена жалбата на Фондация "Програма за достъп до информация" за следенето в интернет, съобщиха от съда.

Решението подлежи на обнародване в "Държавен вестник", а отменената част влиза в сила от деня на обнародването й.

Според наредбата - за нуждите на оперативно-издирвателната дейност, предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги, осигуряват на дирекция "Оперативно-техническа информация" при МВР достъп чрез компютърен терминал до съхраняваните от тях данни.

Съдът приема, че нормата не поставя никакви ограничения по отношение данните, до които се разрешава достъпът чрез компютърен терминал, а изразът "за нуждите на оперативно-издирвателната дейност" е много общ и не дава гаранции, че личният живот на гражданите е неприкосновен.

Според магистратите не е установен способ за съблюдаване на конституционния принцип по отношение правото на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния живот на отделната личност, както и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.

"Наредбата противоречи на правото на всеки гражданин на зачитане на неговия личен и семеен живот, на неговото жилище и тайната на неговата кореспонденция, а намесата на държавните власти в ползването на това право е недопустима.

Съдът е категоричен, че националните правни норми следва да съблюдават това правило и да въвеждат разбираеми и ясно формулирани основания както за достъпа до данни от личния живот на гражданите, така и за процедурата за тяхното получаване", пишат в мотивите си от ВАС.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини