От х:

Днес в x:

20 °C

Пет начина да проверите кой ви проследява онлайн

Обичате ли да сърфирате в интернет? А приемате ли като преобладаващото мнозинство от интернет потребителите, рекламата и проследяването в мрежата като начин на живот?

Навярно сте чували поговорката: „Ако не си плащаш за продукта, то тогава ти си продуктът“. А в ерата на интернет услугите и медиите това е по-вярно от всякога. Намирането на кой и какво ви проследява докато сте онлайн, обаче не е лесно, но има няколко сайтове и разширения за браузърите, които могат да ви дадат някаква яснота, смятат от Make Use Of.

1. Panopticlick

Panopticlick е един от първите сайтове, които трябва да се проверят. Той анализира текущата настройка на браузъра ви, включително добавки и разширения, за да открие колко тракера проследяват работата ви в браузъра.

Опцията Electronic Frontier Foundation (EFF) на сайта е още една стъпка, която ви дава още информация. Ако я изпълните, сайтът ще уточни уникалните характеристики на конфигурацията, които правят браузъра ви по-забележим сред проследяващите данни.

Отидете на сайта Panopticlick и натиснете оранжевия бутон “Test Me”. Изчакайте анализът да завърши. Не забравяйте, че ще имате различни нива на проследяване в зависимост от добавките и разширенията ви.

2. Am I Unique?

Това е друг сайт, който може да посетите, той е с фокус върху уникалния пръстов отпечатък, който предава браузърът ви. Браузърите са сравнително уникални и това се използва, за да ви идентифицират онлайн.

Am I Unique създава пръстов отпечатък на вашата система и я добавя към собствената си база данни, добавяйки четиримесечна "бисквитка" към вашата система. Ако решите можете да се върнете на сайта след няколко седмици и да разгледате промените в отпечатъка на браузъра си и да видите дали той е станал повече или по-малко уникален.

Посетете сайта “Am I Unique” и натиснете бутона “View My Browser Fingerprint”.

 

Изчакайте анализът да приключи, след което проверете резултатите си. Ако искате периодично да анализирате данните, отидете в таба “My timeline” от колоната в ляво. Изтеглете добавката за браузъра си (има поддръжка за Chrome и Firefox) и периодично проверявайте за промените.

3.  Disconnect

Disconnect е разширение, което ви позволява да визуализирате и блокирате невидимите тракери, които ви следят. Това може да ускори зареждането на уеб сайтовете с 27%. Браузърите, които се поддържат са Chrome, Firefox, Safari и Opera.

4. Lightbeam

Lightbeam е друго полезно разширение, което визуализира онлайн тракерите, ще видите една изключително заплетената мрежа от тракери между отделните сайтове, които посещавате. За съжаление Lightbeam е налице само за Firefox.

5. Trackography

Trackography е проект с отворен код, който има за цел да вдигне воала върху световната проследяваща индустрия, като визуализира огромния брой тракери, които ни проследяват в интернет. Можете да използвате Trackography, за да проверите:
- Кои компании ви проследяват.
- Страните, които хостват сървърите на тези компании за проследяване.
- Страни, които хостват сървърите на сайта, който разглеждате.
- Страните, които са домакини на мрежовата инфраструктура, и имат достъп до тези медийни сървъри и компании за проследяване.
- Допълнителна информация за това как фирмите за проследяване обработват вашите данни по отношение на техните политики за поверителност.

Източник: digital.bg

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини