От х:

Днес в x:

Повдигнаха обвинения срещу заподозрения за бомбения взрив в Ню Йорк

Заподозряният за бомбените атаки в Ню Йорк и Ню Джърси в събота беше прострелян и заловен при операция на властите, съобщава СиЕнЕн.

Срещу 28-годишния Ахмад Кан Рахами са повдигнати пет обвинения след опит за убийство на служител на реда при престрелка вчера с полицията в Линдън, Ню Джърси, каза прокурор Грей Парк от Юнион каунти. Той добави, че срещу Рахами също са повдигнати обвинения за незаконно притежание на оръжие втора степен и за притежание на оръжие с незаконна цел втора степен.

Властите отбелязаха, че Рахами е „пряко свързан” с бомбените експлозии в двата града. Смята се също, че е свързан с откритите тръбни бомби в неделя вечерта в Елизабет, щат Ню Джърси, изтъкнаха източници.

Имаме основание да вярваме, че това е терористичен акт”, каза кметът на Ню Йорк Бил де Блазио.

Но много неизвестни остават като защо го е направил и дали има други отговорни, отбелязва американската телевизия.

Рахами беше задържан, след като собственик на бар в Линдън, Ню Джърси, го е заварил да спи пред вратата на заведението му в петък сутринта. Хариндър Бейнс, собственик на Merdie's Tavern, разказа, че е гледал СиЕнЕн на лаптопа си. Първоначално той помислил, че е „някой пиян”, но после разпознал Рахами и се обадил на полицията.

Когато полицията отговорила на сигнала, Рахами извадил пистолет и открил огън. Той ранил служител на реда в гърдите. След това започнало преследването на заподозряния, който прострелял при рикоширал куршум още един полицай в полицейски автомобил. Преследването завършило, след като Рахами бил прострелян няколко пъти. Той е откаран в болница.

Двамата полицаи са хоспитализирани, няма опасност за живота им.

Властите отбелязаха, че Рахами не желае да сътрудничи на полицията.

От ФБР съобщиха, че няма признаци за активна клетка в района на Ню Йорк, но източници подчертаха пред телевизията, че има доказателства, че Рахами не е действал сам.

Междувременно американски медии съобщават, че Рахами е посетилПакистан при най-малко едно от пътуванията си до Афганистан. 28-годишният е натурализиран американец от афганистански произход.

Роднини на задържания съобщиха, цитирани от Фокс нюз, че Рахами е лош баща и не харесва САЩ, мрази гейовете и е оставал в Афганистан за дълъг период.

Припомняме, 29 души пострадаха при бомбена експлозия в Ню Йорк в събота. При взрива в Ню Джърси няма пострадали хора. Нападателят е използвал тенджери под налягане, в които са били поставени експлозиви и сачмени лагери.

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини