От х:

Днес в x:

Газете полицаи само с джип, глобяват по 50 лв.

Шофьорът, който тръгна да гази полицай от РПУ-Хасково и духна от мястото, където бе спрял в нарушение – пешеходната пътека на бул. "Раковски", е глобен с 50 лева, информираха от пресцентъра на областната дирекция на вътрешните работи.

Вчера оттам разпространиха опровержение на материл в "Хасковска Марица", озаглавен "Ченгета крият инцидент с колега". (Същата информация в Haskovo.net от вчера е със заглавие "Шофьор блъска полицай в Хасково, друго ченге прикрива инцидента"). В публикацията се твърди, че случаят е бил скрит от шефовете на полицията.

Има докладна записка от полицай Димитър Живков от СПООР – РУ на МВР Хасково, се казва в прессъобщението. Живков е подал на колегите си номера на автомобила, той е издирен и му е съставен акт за неправилно спиране на пешеходна пътека, информират от ОДП-Хасково. Оттам вчера не съобщиха името на нарушителя. Днес то бе обявено след изрично запитване от Haskovo.net. Името на шофьора е Янчо Генов. Той е управлявал джип Мицубиши.

Янчо Генов спрял на пешеходната пътека да си купи баничка от лавката пред училище "Иван Рилски". Полицаят няколко пъти му правил забележка, че там спирането е забранено, но хасковлията го отсвирил. Когато униформеният понечил да му състави акт, Генов се метнал в джипа. Той връхлетял върху застаналия пред него полицай и за малко да го прегази, признаха от пресцентъра на МВР.

За неправилното спиране са му отнети 4 точки от контролния талон, а за неизпълнение на полицейско разпореждане е глобен с 50 лв. по чл. 183 от закона за МВР, обясниха от пресцентъра на ОДП Хасково. Член 183 от закона за МВР гласи: "Министърът на вътрешните работи присъжда категориите на държавните служители". Този член очевидно е неприложим към случая.

Всъщност неизпълнението на полицейско разпореждане се регламентира от член 270 от закона за МВР. Там пише, че в подобни случаи нарушителят се наказва с глоба от 50 до 200 лева.

В случая с шофьора на джипа е наложена минималната санкция – 50 лева. Точно в този смисъл е и заглавието на този текст.

По-късно от полицията уточниха, че цитираният член 183 се отнася за нарушението на закона за движение по пътищата, по който на нарушителя са отнети 4 контролни точки от талона.
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини