От х:

Днес в x:

Млада дизайнерка от Ловеч учи хасковлии да леят декоративни свещи

    Млада дизайнерка от Ловеч Ирина Йорданова учи хасковлии да леят декоративни свещи в ателие-работилница на улица „Сакар Балкан” до спортните игрища „Авеню”. Гостенката дойде в Хасково по покана на Антония Костова – собственичка на обекта, който е пригоден и като магазин за ръчно изработени подаръци, материали и консумативи за тях. Днес Ирина Йорданова демонстрира интересна техника на леене на декоративни свещи и обясни тънкостите в процеса пред колежки и посетители на магазина. Предвижда се утре курсът да се повтори от 10 до 14 часа, като тогава ще могат да го посетят и други заинтересовани хора.

    В магазина се предлагат ръчно изработени неща изцяло от български автори. В него има плетива, пачуърк, декопаж, керамика, бижута, детски стоки и други. „Идеята ми беше нещата да не идват от поточната линия в Китай, а да обърнем внимание на българското”, обясни собственичката Антония Костова, която се занимава с плетене на една и на две куки. Тя подчерта, че в България има много идейни и талантливи хора.

    Първата подобна демонстрация беше в четвъртък, когато  грънчари от Димитровград показаха своите умения, а в петък беше демонстрирано иглонабиване. В понеделник 10 до 12 часа пък ще има работилница за плетене на ръце, която ще бъде ръководена от самата стопанка на магазина. Нейната идея е тези занимания да се превърнат в традиция. „Изявите са подходящи и за възрастни хора, за които няма подобни занимания в града”, каза още Костова.

    Ива Иванова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини