От х:

Днес в x:

Потвърдиха присъдата на каналджии от Афганистан на втора инстанция

Окръжен съд-Хасково потвърди осъдителната присъда от година и осем месеца на двама граждани на Афганистан за каналджийство по обвинителния акт на Районна прокуратура-Свиленгради вече издадена присъда от Райония съд в Свиленград.

Мохамад Х., на 24 г., и Мохамед С., на 29 г. са осъдени затова, че са

превели незаконно през границата ни 34 чужди граждани, сред които и малолетни.

Групата е задържана на 10 декември миналата година в землището на свиленградското село Михалич. 12 от тях били под 16-годишна възраст. Те били роднини и живеели в едно и също село. Групата влязла нелегално в Република Турция, където се свързали с каналджия, който им обещал срещу сумата от по 1 000 щатски долара на човек, да им помогне да влязат в България, за да потърсят закрила.

Ден преди да бъде заловена групата  били превозени с микробуси от  Истанбул и оставена близо до държавната граница с България. Оттам двамата афганистанци я поели и превели пеша през „зелена граница“ до землището на с. Михалич.

След като нелегалните били заловени, обаче каналджиите им се смесили с тях и опитали да заблудат граничните полицаи, като взели в ръцете си по едно от децата и се представили за част от групата. Освен това единия от тях блокирал мобилния си телефон, а другият- изхвърлил сим-картата.

Според налична оперативна информация Мохамед С. и преди се бил занимавал с превеждане на групи през държавната граница. Свидетелите по делото посочили двамата афганистанци като техни водачи. На съдебния процес Мохамад Х. и Мохамед С. са заявили, че били част от групата, а не водачи.

 Двамата са осъдени да платят и глоба от по 15 000 лева. Присъдата, потвърдена от Окръжен съд-Хасково е окончателна.

Афганистанците каналджии ще лежат в Софийския затвор.

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини