От х:

Днес в x:

Хакери рекетираха български фирми с 2 млн. евро

    Хакери изнудват с огромни суми хакнатите от тях фирми, за да им върнат задигнатата информацията. Понякога мизите стигали до 15 000 евро откуп.

    Данните изнесе по време на бизнес обучението за малки и средни предприятия в Хасково единият от лекторите - Георги Пенков. Темите на семинара бяха „Маркетинг“ и „Киберсигурност“. Специалистът по дигитална сигурност и софтуерни архитектури представи пред бизнеса в зала “Хасково“ заплахите и последствията от хакерските атаки за компаниите, които ръководят, защо е важна културата и повишаването на нивото на кибер сигурността във фирмите.

    Според световната статистика най-високо е нивото на кибер сигурност в САЩ и държавите в Западна Европа, но там са и най-сериозните атаки. А това пък си има своето обяснение с крупните капитали, съсредоточени там.

    Най-малко внимание на защитеността от престъпления в интернет се обръща в страните от Близкия изток и Африка. Според Пенков във времето на мълниеносното развитие на дигиталните технологии превенцията не бива да се пренебрегва. „В една държава, в която има поне един АЕЦ, трябва да се мисли за кибер сигурност“, коментира той.

    Темата и у нас не е сред приоритетните, а неглижирането й може да доведе до сериозни последствия.

    Според данните над 80 % от българските компании не припознават информационната и кибер сигурност като приоритетна и това ги прави много уязвими. Над 70 на сто от бизнеса пък използва в някаква степен пиратски софтуер, което също е отворена врата за хакерските атаки, освен това в 90 % от фирмите персоналът не е обучен за електронна защита или пък познанията са елементарни.

    Всички тези пропуски могат да доведат до сериозни загуби. Според данните, събрани при изграждането на Националната стратегия за кибер сигурност, 60 % от фирмите у нас, претърпели кибер атака, фалират до 6 месеца. Средното време за възстановяване след такава атака е от 23 дни и нараства до 50 дни, ако при пробива е работил вътрешен човек. До краха на бизнеса като последствие основно се стига, защото често фирмите нямат копия на „ударения“ информационен масив. Това води до невъзможност за обслужване на клиентите заради липсата на данни от документите, в някои от случаите води и до огромен удар върху имиджа на компанията. При 40 % от фирмите, пострадали при кибер атака, е нарушен работният процес, 29 % - губят ценна информация, 25 % губят приходи в съществени размери.

    Затова подсигуряването на бизнеса с резервни копия на информацията е един от начините, чрез който може да се понесе по-леко кибер атаката, съветва експертът. Друг от практическите съвети, който Пенков даде на присъстващите е никога да не снимат кодовете или паролите си с телефона за улеснение, понеже устройството може да бъде изключително уязвимо.

    Като откупи за връщането на информация български фирми са платили на хакери през последната година над 2 млн. евро.

    В световен мащаб размерът на откупките също отбелязва рекордни нива през 2016 година. „Бумът обаче тепърва предстои“, прогнозира в Хасково експертът по кибер сигурност Георги Пенков.

    По стечения на обстоятелствата точно днес беше приета от правителството и Националната стратегия „Кибер устойчива България 2020“. Визията й е обособена в три етапа – преодоляване на основни уязвимости в критични за държавата и обществото комуникационни и информационни системи, зряло състояние на кибер устойчивост и водеща и иновативна роля в няколко съвременни направления.

    Стратегията предвижда създаването на Съвет по кибер устойчивост към Министерския съвет като нещатен постоянен консултативен орган.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (4)

    • 1
      Ем
      Еми
      4 -1
      00:53, 14 юли 2016
      Хах това е ли е бизнеса в Хасково, лицата на ГЕРБ :D
    • 2
      Чи
      читател
      4 0
      09:08, 14 юли 2016
      То в Хасково отдавна няма малък и среден бизнес и си личи от броя посетители на обучението,празна зала.
    • 3
      Ас
      ас
      6 -1
      09:47, 14 юли 2016
      Предлагам на тия хакери ако има нещо РОБИНХУТСКО в тях да прехвърлят част от фирмените пари по сметките на работниците да видим какво ще бъде тогава отношението на тези така наречени патрони които гледат на нас като на добитък.
    • 4
      Jo
      John
      0 0
      15:44, 14 юли 2016
      някой, ако си мисли, че е защитен от криптовируси, ако си е платил 200 лева за операционна система, 600 лева за офис пакет и 150 лева за антивирусна, както твърди експерта, много, ама много се лъже, направо да го намери тоя експерт, и да си иска парите обратно плюс обещетение за причинените вреди!
    Последни новини