От х:

Днес в x:

Севернокорейска хакерска група е проникнала в стотици компютри на южнокорейски институции

Севернокорейската хакерска група Lazarus миналата година е пробила защитата на стотици компютри на 61 южнокорейски институции в опит да извърши широкомащабна кибератака срещу Южна Корея, съобщи днес полицията, цитирана от южнокорейската национална информационна агенция "Йонхап".

От юни миналата година до момента хакерската група е проникнала в 207 компютъра, използвайки инсталирания в тях софтуер за сигурност, като сред засегнатите институции има и осем медийни фирми, казаха от националната полицейска служба (НПС).

Подготвяйки се за атаката, групата Lazarus първо е пробила защитата на южнокорейския доставчик на софтуера за сигурност, използван в инсталирането на плъгини за сигурност за онлайн банкиране. В резултат на това, в момента в който се отвори уебстраницата на дадена медия, на компютрите, на които е инсталиран софтуера за сигурност, автоматично се инсталират зловредни кодове, уточняват от НПС.

Според НПС хакерите са подготвяли широкомащабна кибератака, чрез която да окажат контрол върху засегнатите компютри и да ги превърнат в "компютри зомби". Опитът за проникване в компютрите обаче е осуетен навреме от южнокорейските власти, без да бъдат нанесени някакви щети, добавят от НПС.

Lazarus е хакерска група на централното разузнавателно бюро на правителството на Северна Корея, отговорна за проникването в системата на компанията "Сони Пикчърс" през 2014 г., посочва "Йонхап".

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини