От х:

Днес в x:

Украински хакери проникнаха в пощата на руски шпионин

Украински хакери твърдят, че са проникнали в имейлите на високопоставен руски шпионин подполковник Сергей Моргачев, обвиняван, че е помогнал за проникването в компютрите на Демократическата партия на САЩ по време на американската кандидат-президентска кампания през 2016 г., съобщи Ройтерс.

В съобщение, публикувано в Телеграм от група, наричаща се "Кибер съпротива", се твърди, че хакерите са откраднали писма на Моргачев. Информацията е била предоставена на украинската медия ИнформНапалм.

Ройтерс отбелязва, че не може да провери информацията, но някои от предполагаемите лични данни на шпионина съвпадат с изтекли по-рано данни.

Руски хакери хакват охранителните камери на украински кафенета, за да събират информация за конвоите с хуманитарна помощ, които минават покрай тях, съобщи Франс прес, като цитира изказване на директора на отдела по киберсигурност на американската Агенция за национална сигурност Роб Джойс. Той заяви това вчера на конференция на Центъра за международни и стратегически изследвания във Вашингтон.

Русия и подкрепяни от нея хакери извършват свързани с нашествието в Украйна кибератаки от повече от година, заяви Джойс. Според него те целят да нарушат работата на системи, свързани с финансите, администрацията, предприятията и частни лица, но се фокусират върху отбранителната индустрия и американски логистични предприятия, с цел да научат повече за доставките на оръжия за Украйна.

По-рано вчера канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че кибератака на проруската хакерска група Ноу нейм е засегнала канадски правителствени сайтове, но тя "по никакъв начин няма да подкопае нашата непоколебима подкрепа за Украйна".

Кибератаката, за която групата пое отговорност в Телеграм, парализира за няколко часа вчера сутринта няколко официални сайта, включително този на държавния глава, точно когато украинският премиер Денис Шмигал се срещаше с Трюдо в Торонто.

"Не е необичайно руските хакери да атакуват държави, които показват непоколебима подкрепа за Украйна, които приемат украински делегации или украински лидери. Така че моментът не е изненадващ", заяви канадският лидер на съвместна пресконференция с Шмигал.

"Не е необичайно да се наблюдават DDoS атаки срещу държави, в които се провеждат посещения на украински правителствени служители", добави Робин Хоко, говорител на канадската агенция за електронно наблюдение (CSE). "Въпреки че тези инциденти привличат вниманието, те имат много малко въздействие върху засегнатите системи", добави тя.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини