От х:

Днес в x:

След седми клас - диплома за основно образование, въпреки че програмата е стара

Учениците, които тази и следващата есен ще бъдат в седми клас, след завършването му ще получат диплома за основно образование по новите правила, макар че са учили по старите програми. Това предвиждат преходните разпоредби във влизащия в сила от 1 август нов закон за предучилищното и училищното образование.

Бъдещите осмокласници, които са учили по старите разпоредби, също ще вземат диплома за основно образование в края на следващата 2016/2017 учебна година.

С новия училищен закон се въвежда нова структура на образованието, според която диплома за основно образование ще се взема след завършен седми, вместо след завършен осми клас, както е сега.

От тази есен по новите учебни програми ще учат само децата в първи и в пети клас. Учениците в седми клас ще учат по старите програми и правила, но ще вземат диплома по новите. От образователното министерство твърдят, че разминаванията в програмите ще бъдат компенсирани с часове за свободноизбираема подготовка.

Първокласниците и петокласниците ще трябва да се справят с новия материал по старите учебници. Учителите сами ще преценят как да наваксват уроците. Единствено ще се отпечата история за пети клас с уроци за античността, която ще е готова през септември.

Източник: http://www.dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини