От х:

Днес в x:

Как да общувате така, че да очаровате хората

Добрите социални умения са ключови за успеха на съвременния човек - във всички аспекти на живота. Бизнес-мениджърите се нуждаят от тях, за да привличат клиенти, търсещите любовта ги използват, за да очароват потенциален партньор, а в започващия коледен парти-период от тях зависи успеха на всяко празнично събитие.
Именно затова е необходимо тези умения да бъдат развивани. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат да подобрите социалните си умения.

Подготовка:

1.Променете нагласата си.
Ако сте от хората, които биха предпочели да останат в къщи и да вършат домакинска работа, вместо да отидат на парти, може би е време да настроите съзнанието си на различна "честота". Приемете поканата при всички случаи и вместо да мислите: "Не искам да си пилея времето" си кажете: "Чудя се кого ли ще срещна на партито?". Мислете за купона като за възможност, не като за досадно задължение.

2. Упражнявайте се да представяте себе си.
Представянето ви трябва да е около 7-9 секунди и да е в унисон със събитието. Ако например сте решила да запишете курс по испански, представете се, като споменете защо искате да изучавате този език, например: "Здравейте, аз съм Надежда. След 6 месеца отивам на работа в Испания и искам да съм подготвена".

Ако пък сте на коктейл, където не познавате никой, се доближете до масата, където някой вече си слага храна и му кажете нещо забавно, например: "О, тези шоколадови пастички изглеждат божествени, нали? Здравейте, аз съм Мария - шокохоличка".

3. Помнете, че и вие има с какво да се гордеете
Това винаги е вярно, независимо от позициите и постиженията на останалите в помещението. За да дадете тласък на самочувствието и увереността си, преди партито помислете за себе си, за това колко неща сте постигнала, колко неща умеете да правите, колко и какви интереси имате. Като си припомните положителните си качества и постиженията, ще се чувствате много по-комфортно, дори и да е пълно с величия наоколо.

4. Обличайте се оригинално
Това не означава странно. Като се придържате към етикета, добавете нещо, което ще накара останалите да разберат колко интересна личност сте. Помогнете на хората да разговарят с вас. Стилна шапка, шикозен шал, екзотично колие - това са аксесоари, които ще накарат другите да искат да говорят с вас.

5. Четете вестници
Това е един начин да изградите "банка" с теми, които всички коментират. Да сте наясно с последните събития и актуални въпроси, ще ви позволи да общувате с лекота във всякакви ситуации.

На събитието:


Говорете с непознати - това е един доказан начин за създаване на социални и бизнес контакти1. Не пристигайте с повече от 15 минути закъснение. Ако отидете навреме, ще ви обърнат внимание. Ако закъснеете, хората вече ще са по средата на разговорите си и може дори да не забележат появата ви.
2. Какво да направите в случай, че когато пристигнете всички вече са на групички? Понякога домакините може да ви представят на останалите, но не разчитайте много на това. Открийте група от поне трима души, които разговарят оживено и явно се забавляват и застанете наблизо. Когато възникне възможност, кимнете и кажете някоя шега.

Друг вариант: Не се притеснявайте от това, че не познавате никого. Просто се приближете към някоя група с широка усмивка и попитайте: "Може ли да се присъединя към вас?" Ние се обзалагаме, че никой никога няма да ви отговори: "Не, не ви искаме."

3. Нямате идея как да започнете разговор? Ако сте с едни хора на едно и също място, вече ви свързват няколко общи неща. Попитайте откъде познават домакините, направете коментар за храната или мястото, питайте откъде идват.

4. Говорете с непознати - това е един доказан начин за създаване на социални и бизнес контакти. Ако усетите, че този, когото се опитвате да заговорите, не е особено отворен за разговор, извинете се учтиво и си изберете друг субект.

5. Слушайте. Направете усилие да запомните името на човека, с когото разговаряте, както и за какво сте си говорили. Също така не пренебрегвайте невербалното общуване, като контактът с очи, навеждането напред към говорещия в израз на внимание, кимането с глава, в знак на съгласие.
Източник: tia.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини