От х:

Днес в x:

Няма да има прекрояване на евросубсидиите към България

    Няма да има негативни последствия за България от Европейския бюджет заради ситуацията с Великобритания и Брекзит. Това заяви по време на среща с българската делегация, която беше на посещение в ЕП във вторник, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ и един от квесторите в Изпълнителното бюро на ЕП Андрей Ковачев.

    Срещата му с кметовете на Хасково Добри Беливанов, на Харманли Мария Киркова, представители на бизнеса от Хасково, на победителите от селфи конкурс "Моят град и Европейският съюз" и от литературния конкурс в Шумен, МГЕРБ, и представители на медиите от Хасково и Стара Загора, беше в рамките на двудневното работно посещение на делегацията в Брюксел, организирано от евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Паунова.

    Ковачев посочи, че след като ситуацията около излизането на Великобритания от ЕС започне да се изяснява, е възможно да има прекрояване на евросубсидирането за някои от държавите-членки. За България обаче той е получил уверение, че това няма да се случи в настоящата 5-годишна финансова рамка.

    Андрей Ковачев успокои и, че за момента няма индикации за натиск за напускането на българи или други граждани на страни -членки в Евросъюза, които учат или работят във Великобритания. „1,3 млн. граждани на Великобритания живеят в Европейския съюз. Ако те изгонят българи, например, които живеят при тях, то ние ще предприемем веднага реципрочно действие“, посочи още Ковачев. Той припомни основния смисъл на съществуването на ЕС – запазването на мира на континента. „Това е основното, но  хората го забравят и го смятат за даденост, за клише-на нашия континент да има мир, да не се бием по окопите. Затова е създаден ЕС -да се решават проблемите цивилизовано. Затова е много болно в момента да се виждат ксенофобски, популистки течения, които се опитват отново да ни разединят“, каза още Андрей Ковачев.

    Срещата му с българската делегация се състоя непосредствено преди началото на Историческото извънредно пленарно заседание на ЕП.

    „Надявам се да не бъдем отровени от ужасната пропаганда, която се разпространява срещу Европейския съюз, срещу еводепутатите от т.нар. евроскептици. За мен това определение е смешно, защото това не са евроскептици, това са политически играчи, които искат да използват легитимните страхове на европейските граждани като тероризъм, ислямизъм, миграция, за работните места и така да печелят точки. Обаче ако бъдат попитани в дълбочина какво предлагат като алтернатива, отговарят с клишета. Надявам се Европа да не залитне по надолнището на пълния популизъм и говоренето срещу ЕС от хора като Льо Пен, Фараж, Волен Сидеров и сие в България, унгарските радикалисти "Йобик”. 

    Във всяка една държава има такива личности и формации, които насаждат антиевропейски настроения, стремейки се по този начин да съберат някой и друг процент одобрение сред населението. И Москва с най-голямо удоволствие подкрепя тези, независимо дали са екстремно леви или екстремно десни течения, за да има един разединен ЕС.

    Казвам го това със съжаление, защото на нас Русия ни трябва, за да работим и да си сътрудничим срещу предизвикателствата на днешния ден като тероризма, климатичните промени, енергетиката, а не да се противопоставяме.“, допълни още Андрей Ковачев

    След срещата си с него българската делегация имаше възможност за около час и да наблюдава и самото  историческото заседание на ЕП и то точно по време на някои от най-емоционалните изказвания.

    Преди да започне своето изказване лидерът на британската Партия за независимост на Обединеното кралство Найджъл Фараж, който беше сред водещите фигури в кампанията Брекзит, беше освиркан от залата.

    Той обаче парира емоциите с думите: Голямото начало на демокрацията е, когато започнахме да изслушваме и тези, с които не сме съгласни." И продължи:„Вие се самозаблуждавате по отношение на вашия политически проект! Хората, чийто жизнен стандарт беше отхвърлен, показаха, че искат да са независими. С резултатите от Брекзит ние предлагаме малка надежда и на друга част от страните в ЕС“, посочи Фараж и призова за незабавното задействане на чл.50 от Лисабонския договор. Лидерът на британската Партия премина в един момент добрия тон като обиди евродепутатите, че те не разбират стремежа към свобода на британците, икономическата независимост, които искат, тъй като никога не са работили нормална работа, заради което беше и повторно освиркан, а от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер репликиран: Вие се държите като юпи! Вие се борехте за излизане, британците гласуваха в полза на това. Тогава Вие защо сте тук?", се обърна Юнкер към британския националист.

    Фараж обаче отговори, че няма да напусне мястото си в ЕП.

    От своя страна колежката му - председателят на френския националистическия Национален фронт  Марин Льо Пен обяви: Британците решиха да тръгнат по един път , който им беше затворен. Брекзит е плесница за Европейската система, която се основава на шантажа. Великобритания скъса веригите, които е я обвързаха с ЕС. Лидерката на крайно дясната френска формация екзалтирано призова от парламента :“Радвайте се от икономическото освобождение на хората във Великобритания. Този патриотизъм, който те показаха, е чудесно бъдеще за Обединеното кралство. Този пример трябва да бъде стимул и за нас. Аз във Франция поемам да вървим също напред-да живеем свободни! Да живеят свободните нации, да живее Великобритания, да живее Франция!“, завърши Марин Льо Пен.

    Красимира Славова

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини