От х:

Днес в x:

Италия попари амбициите на Белгия с перфектна тактика

Изображение 1 от 3

    Италия победи с 2:0 Белгия в един от най-очакваните двубои от груповата фаза на европейското първенство.

    Точни за най-резултатната победа от началото на финалите бяха Емануели Джакерини в средата на първата част и Грациано Пеле във финалните секунди.

    Италианците изиграха тактически перфектно мача, като успяха да се възползват от големите слабости на съперника си в защита. В задни позиции пък, както обикновено, "адзурите" бяха перфектни и с организирана игра успяха да неутрализират мощното нападение на белгийците.

    "Червените дяволи" не оправдаха големите очаквания, които бяха възложени върху тях и си пролича липсата им на опит срещу класни съперници, а проблемите в дефанзивен план бяха очевидни.

    С успеха си играчите на Антонио Конте поведоха във временното класиране в групата си, след като по-рано днес в другата среща от потока Швеция и Ирландия завършиха наравно 1:1.

    Срещата започна с тактическо надиграване, като опитите в атака на двата тима се изчерпваха само с удари от дистанция. Най-опасният от тях бе в десетата минута, когато Раджа Наинголан бе оставен непокрит на няколко метра от наказателното поле и той стреля силно, но Джанлуиджи Буфон се намеси страхотно и изби в корнер.

    Постепенно белгийците започнаха да се настаняват трайно в половината на италианците, но в 32-ата минута това им изигра лоша шега. Леонардо Бонучи изведе с перфектен пас от самия център Емануеле Джакерини, който се измъкна на ръба на засадата и с техничен удар пусна топката покрай Тибо Куртоа за 1:0.

    Няколко минути по-късно Грациано Пеле може да удвои, след като се ориентира при разбъркване в наказателното след центриране от корнер и стреля с глава, но топката се размина с целта. Белгия опита да изравни бързо, но не успяваше да стигне до чисти ситуации.

    След почивката двата тима заиграха още по-открит футбол и положенията не закъсняха. В 53-ата минута Кевин де Бройне намери чудесно непокрития Ромелу Лукаку, който напредна към наказателното поле, а Буфон излезе, за да скъси ъгъла. Нападателят го прехвърли с техничен фалцов удар, но топката мина на сантиметри от сглобката на далечния ъгъл.

    Италия отговори моментално и Пеле засече с глава центриране в наказателното поле. Той насочи топката чудесно към левия ъгъл на Куртоа, но белгийският страж се намеси решаващо и с една ръка спря изстрела му.

    Мачът продължи на високи обороти и двата тима продължиха да редуват атаките към двете врати. Защитата на италианците обаче за пореден път се представи на страхотно ниво и не оставяше почти никакви пространства пред нападателите на "червените дяволи". Белгийците пък оставяха пробойни в задни позиции и няколко пъти това за малко да доведе до сериозни опасности.

    Постепенно играчите на Марк Вилмотс се установиха трайно в половината на италианците, но така и не успяваха да намерят пролука в добре организираната защита на съперника си. Натискът на Белгия доведе до по-твърда игра на "адзурите" и играта на моменти се накъсваше доста.

    Най-добрата възможност за изравнителен гол бе за влезлия като резерва Дивок Ориги, който бе изпуснат в наказателното поле при центриране и стреля с глава от страхотна позиция, но не намери целта. Италианците направиха скоростна контра веднага след това и Чиро Имобиле се озова пред наказателното поле с топката в крака. Последвалият ми шут обаче бе брилянтно спасен от Куртоа.

    Въпреки мощния си финален щурм и изнемогването на италианските защитници, бегийците стигнаха само до няколко разбърквания в наказателното поле, а в продължението на мача "адзурите" се възползваха от опразнените пространства в защитата им. Перфектна контраатака бе завършена от Пеле, който с красиво воле на опразнена врата оформи крайния резултат.

    Източник: dnevnik.bg

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини