От х:

Днес в x:

България е сред държавите с умерен риск за вируса Зика

България е сред държавите с умерен риск от разпространение на вируса Зика. Това сочи проучване на шведските учени от Университета Умеа.

То се базира на данните за разпространяване на заразата, публикувани от Световната здравна организация /СЗО/ неотдавна, предаде БГНЕС.

Експертите от СЗО казват, че рисковете са по-високи вкъсната пролет и през лятото, когато комарите са по-активни. Проф. Джими Уитуърт от лондонската Школа по хигиена и тропическа медицина предупреждава, че рискът зика да плъзне в Европа е реален и призова на летуващите да се вслушват в здравните съвети. 

Южната част на европейския континент ще бъде най-потърпевша и това се дължи на високите температури през лятото, които пък от своя страна ще увеличат и броя на комарите, разпространяващи вируса.

"През летните месеци много хора пътуват в американските земи обхванати от вируса и така ще го разпространят и на Стария континент”, твърдят шведските учени от Университета Умеа.

Италия, Гърция, Турция, Испания, както и части от Русия около Краснодар са държавите, където Зика ще се разпространи със сигурност в периода между юни и август. 

С голяма скорост вирусът ще се разпространява и в отделни части на Франция, Унгария, Германия, България, Словакия, Словения, Сърбия и Хърватия. 

В тези държави обаче опасността е по-ниска, подчертават учените.

Присъствието на комари aedes aegypt, топлото време и движението на хора превръщат южната част на Европа в подходящ терен за разпространението на Зика. 

Според експертите европейските комари от типа aedes aegypt притежават същите възможности за заразяване с вируса, както и тези от Южна Америка. 

Една трета от европейските държави са определени като "умерено рискови". Сред тях, заедно с България, са още Италия, Малта, Франция, Хърватия, Израел, Испания, Монако, Сан Марино, Турция, Швейцария, Гърция, Румъния, Словения, Грузия, Албания, Черна гора и Босна и Херцеговина. 

До момента в Европа с вируса Зика са заразени 400 души, но до този момент не е регистрирано разпространението на болестта. Всички заболели са били заразени по време на пътуванията си в Южна Америка. 

При повечето заразени няма симптоми на вируса, при други са много малки като обриви, висока температура и главоболие. 

Зика се свързва и с болестта Guillian-Barreov, която предизвиква отслабване на мускулите, дихателни проблеми и парализа.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ан
    андрешко
    0 0
    21:26, 12 юни 2016
    За България нямало опастност от ЗИКА Как да няма бе ами най големия и ояден зика е доктора МОСКОВ
Последни новини