От х:

Днес в x:

Половината дела, по които ни проверяват, са избор на проверяващите европейци

Половината дела, които европейските прокурори ще проверяват, за да разберат дали и какви са пропуските на българската прокуратура, са избрани от чуждите обвинители. Останалите са посочени от нашето държавно обвинение, обясни правосъдният министър Екатерина Захариева. Не е ясно обаче кои точно са делата.

Освен делата ще се проверяват самата структура на прокуратурата, както и нормативните актове, по които работи, обясни министърът.

Сроковете за предварителните проверки ще са 2 месеца с възможност за още 1 месец, каза Захариева, цитирана от в. "Сега". От години прокуратурата е критикувана, че нарочно разтегля в годините тези проверки. Тази процедура нямало как да се премахне, защото това ще доведе до масови откази да се образуват разследвания или до множество образувани, за да се установяват факти, което сега се прави с предварителната проверка.

Инспекторатът на Висшия съдебен съвет, който ще проверява магистратите за конфликт на интереси и съответствие между имущество и доходи, ще има право да иска сваляне на банкова тайна, както и достъп до всички публични регистри, каза още Захариева. Преди дни главният съдебен инспектор Теодора Точкова разкритикува идеите за промени, а преди това от инспектората заявиха, че нямат разследващи правомощия и могат само да сравняват декларациите, подадени пред Сметната палата и други държавни органи. Според Захариева никой не очаква от тях да правят истински разследвания или ревизии, а само проверки.

 

Източник: http://www.actualno.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини