От х:

Днес в x:

Представят книга за една от най-драматичните битки в българската история

    Книгата на известния историк Красимир Узунов „Каймакъ-Чаланъ“ ще бъде представена днес в голямата зала на НТС от 18 часа. Авторът идва в Хасково по покана на кмета Добри Беливанов.

    „Каймакъ-Чаланъ” e от два тома и разказва за героизма и безсмъртието на българските герои, участвали в Първата световна война (1914-1918) и в частност в битката, водена през септември-октомври 1916 г. на връх Каймак-Чалан.  Според историците тази битка е един от най-драматичните моменти в българската история.

    Книгата показва усилията на българската нация за национално обединение по време на Първата световна война, когато петмилионна България мобилизира армия от над 1 милион души в борбата за освобождаване на сънародниците ни, откъснати от родината заради Берлинския конгрес.

    Haskovo.net

    Източник: Haskovo.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта (2)

    • 1
      Не
      Немците са боклуци
      4 0
      11:30, 6 юни 2016
      Вътре пише ли, че боклука Фердинанд е бил подкупен и влизаме във война, в която нямаме нищо общо, а немските боклуци се оплакват, че нямат достатъчно колонии, за да експлоатират чужди народи. За това има официални документи в Бундес архива. Благодарение на тази война губим 1/3 от територията си, като подписваме унижаващия договор в предградието на граф Ди Ньои, който преди ~ 850 години е убит по време на кръстоносен поход от "варварските" българи в Одринската битка. ~700 оттогава французите помнят и искат да получим възмездие и когато се подписва мирния договор на отсрещтната стена стои картината на "пагубната" ***** ** граф Ньои
    • 2
      Th
      the power
      4 -2
      12:11, 6 юни 2016
      Кой го избра него? И айде да кажем, че избора му е бил манипулиран, кой го остави на трона на България колко.. 30-31 години? Българите.

      Европейските владетели са били скандализирани, че застава на чело на България, смятали го за женствен и прекалено деликатен. Вероятно е бил бисексуален, бил е хедонист и прахосник. Проверете уикипедия.

      Това което искам да кажа, е че не става все да обвиняваме външни сили, управниците, руснаците, германците. Трябвало е да се борим и тоя да бъде изритан преди да се стигне до първата световна.

      Ебати оставам с впечатлението докато чета, че даже Европа е реагирала повече от Българите срещу него. Мърдички сме си а, ма по света рядко се интересуват обясненията след свършените факти, особено ако все се повтаря една и съща грешка. Германците не са ни провалили в случая, ами безразличноста ни. Да не вметвам един кмет който беше оставен 16 години за подобен пример.
    Последни новини