От х:

Днес в x:

Мисия до Марс - възможна

Слънчевият вятър - или с други думи поток от частици, които повреждат ДНК молекулите на човек и електронните прибори - ще бъде най-голямата опастност за космонавтите, които ще се отправят на мисия до Марс, твърдят учените.

Както е известно, Земята е обкръжена от магнитосфера, която предпазва планетата от проникването на тези смъртоностни честици. Идеята да се създаде "портативна защита" не е нова : тя е обсъждана още през 60-те години на миналия век, но е била призната за неосъществима, тъй като се смятало, че диаметърът на подобна портативна магнитосфера трябва да е поне 100 километра.

Британски физици обаче анализирали натрупаните данни от 50 годишни изследвания на ядрения синтез и твърдят, че принципно е възмоgно създаването на мини-магнитосфера около космически кораб.

Според проф. Боб Бингам от университета в Статклайд, в момента технологията се намира в етап на патентоване и чак след пет години учените ще могат да предложат работещи устройства.

Учените са успели да изследват слънчевият вятър в лабораторни условия е кофигурирали магнитно поле, което отблъскало пагубните за човека частици. Доктор Рут Бамфорд твърди "Резултатите от първите тестове са обнадеждаващи и доказват, че е възможна защитата на космонавтите от смъртоносното лъчение".

Бариерата на магнитосферата на Земята е преодолявана от астронавтите на НАСА, които извършиха кацане на Луната. Тъй като пътуването до там е 8 дни те са успели да избегнат срещата със слънчевия вятър. А ако се осъществи мисия до Марс, то тя ще трае приблизително 18 месеца, така че вероятността от сблъсък с поток йонизирани частичи е 100 %.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини