От х:

Днес в x:

Борба за надмощие в ДАНС

Вътрешни борби за надмощие в Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и за овладяване на информационни канали стоят зад скандала с исканите разпечатки от телефонни разговори на депутати - това е поредната версия, която плъзна в сряда из кулоарите на парламента. Политици намесиха имената на осветления през април като агент под прикритие Алексей Петров, сега съветник към кабинета на директора на спецагенцията Петко Сертов, на зам.шефа на службата Иван Драшков, както и на друг бивш шеф на контраразузнаването - Иван Чобанов. Според политици Петров се опитвал да увеличи влиянието си, а Чобанов пък искал да си осигури повече влияние и ако не да измести Драшков, то поне да запази хората си в службата. Паралелно с това депутати продължават да говорят, че случаят е по-скоро нов конфликт между лобита в БСП преди конгреса в края на годината. Не са малко и хората, които смятат, че скандалът е нещо като тест за лоялност към Сертов и повод той да разчисти неудобните.

В коментарите си политици и от мнозинството, и от опозицията не пропускаха ролята на социалистката Татяна Дончева. Според някои тя раздухала скандала, за да предотврати огласяването на участието й в изнасянето на класифицирани данни от ДАНС. Отдавнашният опонент на Дончева в левицата Георги Юруков чрез ефира на Би Ти Ви дори индиректно я призова да се оттегли от БСП.

Във вторник след срещата си с ръководството на спецагенцията председателят на вътрешната парламентарна комисия Минчо Спасов съобщи, че разпечатки от телефонните разговори на Дончева са искани по разработка за изтичане на класифицирана информация. Така се разбрало, че тя е говорила с Огнян Стефанов, свързван със сайта "Опасните", както и с хора в агенцията. В сряда из кулоарите на Народното събрание вече са говореше за десетки раз говори между Дончева и пресаташето на ДАНС Зоя Димитрова и за поне 50 обаждания от и до Огнян Стефанов, който беше пребит. Политици бяха чували и за 100-200 нейни разговора с Иван Чобанов, който от своя страна също държал връзка с агенти. Депутати разказаха за бурно спречкване между Дончева и Минчо Спасов, към когото социалистката имала претенции - създавал впечатление, че е предоставяла класифицирана информация на медии.

По-късно през деня самата Дончева каза, че е разговаряла със Стефанов и с пресаташето на ДАНС и попита журналистите колко от тях са имали разговори с пресаташето. Това какво означава - че всички трябва да бъдат разработвани, попита тя. Когато се говори съзнателно недобросъвестно, се стига до ситуация, в която няма логично обяснение - как да се обясни защо има още разпечатки на хора, които нито са говорили със Зоя Димитрова, нито с Огнян Стефанов, а в информационното дело има и СРС-та, каза тя. Дончева отрече твърденията, че е разбунила скандала, за да прикрие, че е предавала информация от ДАНС към медии. Започнах да говоря, след като Младен Мутафчийски съобщи, че е подслушван неговият телефон, както и този на Онян Стефанов, и покрай това са прихванати телефоните на Татяна Дончева, Румен Овчаров и Иван Чобанов, бяха думите й. В сряда председателят на вътрешната комисия заяви, че каналът за изтичане на информация, свързан с друг депутат от БСП - Румен Овчаров, по който работили в ДАНС, се е оказал ялов. Негови колеги разказаха, че при следенето на бизнесмена Младен Мутафчийски, също свързван с "Опасните", са засечени обаждания до Овчаров, но не са били констатирани разговори на депутата със служители на спецагенцията.

Политици говореха, че в ДАНС се знае за среща на шефа на агенцията Петко Сертов с Дончева и Овчаров, в която ги предупредил, че са били засечени техни контакти със следени лица. Досега Сертов отрича да е знаел за искани от негови подчинени разпечатки от разговорите на депутати. На заседанието си в сряда вътрешната парламентарна комисия реши до петък членовете й да бъдат запознати с протокола от срещата във вторник на шестимата депутати в ДАНС, както и с резюме на видяното в информационното дело "Галерия". Не е било прието искането на ДСБ разработката "Галерия" да бъде предоставена в комисията. В същото време в сряда главният прокурор Борис Велчев даде ясен знак, че обвинението няма да предприема нищо по случая, докато не бъде сезирана от участниците в скандала. Ако Сертов или депутатите ни сезират, ще започнем да действаме по случая, заяви Велчев и подчерта, че ще ограничи завеждането на дела по публикации в медиите.
Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини