От х:

Днес в x:

Връзка между ”опасните” журналисти и депутати

Има връзка между побоя над журналиста Огнян Стефанов и следенето на депутати и това е скандалният сайт "Опасните", който беше спрян от ДАНС заради изтичане на класифицирана информация.
Това заяви в парламента пред журналисти депутатът от ДСБ и член на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Атанас Атанасов, цитиран от БТА. Депутатът направи изказването си, след като шефът на ДАНС Петко Сертов беше изслушан по двата случая.
"Попитахме го има ли връзка с разпоредената от него проверка за "Опасните" и разпечатките от телефонните разговори на депутатите, и той каза, че има директна връзка", разказа Атанасов.
Самият Сертов не направи изявление.
Според депутата от ДСБ обаче чрез скандала с телефоните се отклонява общественото внимание от по-сериозен проблем. Атанасов твърди, че разследващи журналисти са попаднали на данни, че под егидата на ДАНС се възстановяват контрабандните канали на бившата Държавна сигурност през Агенция "Митници" и тази информация е послужила като основание да започне проверка на сайта "Опасните".
"Попитахме конкретно Петко Сертов, дали той е разпоредил проверка във връзка с информация в сайта "Опасните" за възстановяване на тези канали и той заяви, че не е разпореждал такава проверка", каза Атанасов. Според него обаче това е директно доказателство, че председателят на ДАНС участва в операция по прикриване на това разкритие. Затова ДСБ смята, че той трябва да подаде оставка, заяви още депутатът.
Атанасов, който е бивш директор на Националната служба за сигурност, предаде думите на Сертов, че е разпоредена проверка на сайтовете Frog news и "Опасните", но обратна информация не му е била докладвана засега.
Сертов не е знаел за изискването на разпечатка от телефона на депутатката Татяна Дончева. Единствено тази разпечатка е коментирана по време на днешното извънредно заседание на комисията, това заяви пред Фокус колегата й от Коалиция за България Младен Червеняков. За разпечатката от телефона на председателя на вътрешната комисия Минчо Спасов, за каквато Дончева съобщи, че има, не е говорено.
„Що се касае до конкретните оперативни основания, не сме ги обсъждали. Пък и не е работа на комисията да ги обсъжда. Имало е някаква такава преписка в ДАНС, въз основа на която това е изискано като информация", коментира Червеняков. По думите му – може да се направи проверка на това дали са искани разпечатки в по-дълъг период, например – 2006 – 2008 г.
По-рано днес от ДАНС съобщиха, че заради следените депутати е уволнен шефът на вътрешната сигурност. Депутатите пък решиха да бъде направена проверка искани ли са разпечатки от телефоните им или това е станавало своеволно от агенти на ДАНС.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини