От х:

Днес в x:

50 собственици на кучета са глобени във Варна

50 акта са съставени от началото на годината досега на собственици на кучета, които ги разхождат без наморник или не почистват след тях, съобщи шефът на общинската дирекция по опазване и осигуряване на обществения ред Стойчо Бакалов.

Глобата за небрежните стопани на домашните любимци е в размер на 100 лева. Проверки се извършват и от районните кметства и от служители на дирекцията. "Проблемът е по-осезаем през летните месеци", коментира Бакалов. "С кастрирането на безстопанствените кучета и връщането им по места не може реално да се намали популацията.

Изграждането на приют за тях е мярка, която законът ни задължава да направим, но тя няма да даде желаният резултат", каза Бакалов по време на заседание на комисията по обществен ред. Председателят Красимир Маринов допълни, че без да се плашат от природозащитните организации, съветниците трябва да вземат решение в посока - част от животните да се подложат на евтаназия.

Местните парламентаристи обсъждаха програмата за овладяване на популацията на безстопанствени кучета, която е създадена в изпълнение на Закона за защита на животните. Според нея в три годишен срок общините са длъжни да създадат приют за четириногите животни. Такъв вече съществува в Добрич.

" Той е разположен върху терен от около 4 декара и в него живеят около 400 кучета. Приютът е от отворен тип и в него животните се разхождат свободно", разказа Светослав Атаджанов, управител на приемника за кучета във Варна. "В морската столица вече е избран терен, на който да бъде построен приюта. Той е с площ около 8 декара, но едва 2 декара от него са общинска собственост.

Останалата част от земята не е в регулация и не е заложена в Общия устройствен план на града, който се изготвя в момента", каза главният архитект на общината Иван Трендафилов. Според него, докато се изчисти собствеността и теренът се вкара в регулация ще мине поне година. В същото време обаче тече три годишният срок, в който приютът трябва да е готов.

Поради тази причина съветниците обмисляха вариант, при който да стартира първоначалното изграждане на обекта на общинския терен, а по-късно той да се разшири. Те дадоха срок на администрацията до 7 октомври да изготви програма с конкретни срокове за реализирането на проекта.

"Около 15 - 20 акта са съставени на собственици, които се движат с кон с каруца по улиците на града в разрез със Закона за движение по пътищата. Санкциите за тях са в размер около 200 лева", каза Стойчо Бакалов. Проблемът не е само с безстопанствените кучета, има и други животни като коне и прасета. Те се отглеждат предимно от ромското население, което изкарва прехраната си с тях. Необходимо е да се предвиди терен, където да се съхраняват и тези животни, коментира общинският шеф.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини