От х:

Днес в x:

Арестуваха футболен шеф зам.-министър. Преглед на националния печат – 24 септември

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА

"Арестуваха футболен шеф зам.-министър", съобщава в челния си материал "Труд". Членът на Изпълкома на футболния съюз и заместник-председател на Държавната агенция за младежта и спорта Иван Леков бе арестуван вчера от агенти на ДАНС, информира вестникът. Маскирани спецченгета задържаха бившия международен рефер в кабинета му. Иван Леков, който е с ранг на заместник-министър, е обвинен в търговия с влияние. Той използвал служебното си положение пред друго лице, което е ходатайствало трети човек да свири международни мачове. Темата е основна и за "Монитор", който допълва, че до 8 г. затвор грозят заместник-председателя на ДАМС.
***
Всички вестници съобщават за побоя над журналиста Огнян Стефанов. "Труд" посвещава на случая основната си рубрика "Темата"."Смазаха журналист с чукове и бухалки", пише вестникът. Главният редактор на сайта "Фрог нюз" Огнян Стефанов бил пребит пред столичен ресторант. Основната версия, по която работи полицията, е, че Огнян Стефанов е пребит от някой, обиден от неговите публикации. В службите обсъждали и хипотезата, че покушението може да е "активно мероприятие" - да бъдат обвинени за него известни личности, за които е имало обидни публикации в скандалния сайт "Опасните". Стефанов се сочи от мнозина като техен автор, посочва вестникът. Не било изключено побоят да е предупреждение за съдружника му в сайта Младен Мутафчийски. "Затворят ли устата на медиите, става страшно", посочва в интервю за "Труд" бизнесмена Младен Мутафчийски. Каква защита имат журналистите в България, каква защита имат следователите, магистратите?Никаква!, коментира той. Не мога да си представя кой е този толкова злобен, толкова засегнат от него, че да е поръчал ликвидирането му, казва Мутафчийски. "Чукове за журналист", е челното заглавие на "Стандарт". Според изданието Огнян Стефанов е седял на една маса с Евелин Банев-Брендо минути преди да бъде пребит. Разследваният за пране на пари Брендо си тръгнал преди журналиста, пише изданието. В материал "Мълчанието на чуковете" вестникът коментира, че боят не е заради тайни, а за да се насади страх. "Брутален опит за убийство на журналист", пише "Новинар". Той цитира думи на шефа на Софийската градска прокуратура Николай Кокинов, че покушението срещу Огнян Стефанов не е с цел сплашване, а е чист опит за убийство. За "Смелост срещу страха" призовава в коментар за "Новинар" журналистът Георги Коритаров. Побоят над Огнян Стефанов трябва да консолидира българските медии в настояването час по-скоро извършителите на покушението да бъдат разкрити, пише Коритаров и определя случилото се като опит за сплашване, който обаче трябва да бъде посрещнат не със страх, а с още повече смелост.
***
"Омаскаряването на съда стана национален спорт", коментира пред "Труд" председателят на Софийския градски съд Светлин Михайлов.Твърдението за корупция в съдебната система е много несправедливо, но като че ли изключително удобно в този момент - казва се, че съдът е корумпиран, и това се насажда на обществото или на чуждестранните ни партньори, и забележете - нищо не се доказва, посочва Михайлов. "Уволнения за натиск върху прокурори" предлага в интервю за "Стандарт" Маргарита Попова, която оглави създаденото във Върховната касационна прокуратура спецзвено за разследване на измамите с еврофондове. Разработихме идеи за конкретни механизми срещу външен и вътрешен натиск върху работата на прокурорите. Ще настояваме те да бъдат включени в етичния магистратски кодекс или в Закона за съдебната власт, така че от неспазването на правилата и за упражняване на натиск да следва дисциплинарна отговорност, обяснява тя.
***
"Тройната коалиция без втори мандат по здравословни причини", е озаглавен материал на "Сега" в приложението "Наблюдател". Увеличението на здравната вноска е крайно необходимо, но не за да отиват парите в резерв, а за да лекуват, коментира вестникът по повод намерението увеличението от здравната вноска да стои в резерва на здравната каса в БНБ.
***
"Законът за конфликт на интереси не лови президента", твърди пред "Сега" Веселин Методиев, депутат от ДСБ и председател на парламентарната комисия по въпросите на държавната администрация. Според него установяването на конфликт на интереси на президент, вицепрезидент, депутати, министри, КС, висшите магистрати, е въпрос, който трябва да се реши през парламента, тоест с една специализирана комисия, която да се занимава с тази тема. Методиев подкрепя тезата, че трябва да се приеме текстът, който определя като свързани лица всички, с които дадена публична личност има икономически, политически и други отношения.
***
Социалният министър Емилия Масларова провери вчера как протича безплатната ваканция на пенсионерите, изпратени от нея на отдих в хотели в Слънчев бряг и Несебър, пише в челния си материал "Новинар". Възрастните хора се оказали едни от най-добрите гости на хотелите, тъй като не предявявали претенции към нищо.
***
"София все повече затъва в проблемите си", смята общинският съветник от групата на БСП в Столичния общински съвет Гергана Алексова. Не може кметът на София постоянно да хленчи, че някой му е виновен, заявява тя пред "Дума".
***
"Политика без граждани е равна на диктатура", заявява пред "Класа" Стефан Гамизов, председател на фондация "Референдум БГ". Той предрича, че ни чака "истинска политическа катастрофа и управление на олигарсите, мутрите и "престъпниците с бели якички". България се приближава до логичния завършек на близо 20 години мъчителна имитация на демократични промени, хубавото е, че с този край ще дойде началото на истинската промяна, отбелязва той.

ИКОНОМИКА

Блокове и цели квартали може да останат на тъмно, ако масово домакинствата минат от парно на отопление с ток, предупреждава от първа страница "24 часа". От енергото са притеснени от претоварването на мрежата - тогава в сградата ще мигат крушките, ще изключи бушонът, а може да изгори инсталацията, допълва изданието. Следващ етап бил да гърмят трафопостове. "Парното е драма без изход", коментира вестникът в рубриката "Анализи". Българският потребител не се чувства защитен от измами, но това е проблем на гражданското общество - не сме намерили ефективен начин да оказваме контрол върху службите и институциите, които трябва да ни обслужват, коментира авторът. "Топлофикация изпусна 6 млн. лева от Валентин Димитров", пише "Дневник". Съдът е отказал да разгледа заедно с наказателното дело срещу бившите директори на "Топлофикация-София" Валентин Димитров и Георги Рогачев и граждански иск на дружеството за претърпени материални и неимуществени вреди, защото в иска има пропуски и неясноти. "Погнаха инкасаторите на парното за картел", информира "Стандарт". Комисията се самосезирала по сигнали на граждани, че фирмите вдигнали двойно тарифите за отчитане на топломерите и въвели еднакви цени на услугите си.
***
"ДКЕВР предлага газът да поскъпне с 28.8 процента", съобщава от първа страница "Класа". Предлага се поскъпването да е от 1 октомври. Искането на "Булгаргаз" бе за увеличение на цената с 36.6 на сто. Индустрията няма да издържи шоковото поскъпване на природния газ, твърдят представители на бизнеса, цитирани в челния материал на "Дневник". Поскъпването ще повлече по веригата поскъпване на торовете, стоките на част от хранително.-вкусовата индустрия, лекарствата и продукцията на черната металургия. Повишението ще влоши допълнително състоянието на топлофикациите, които нямат право да променят цените през този отоплителен сезон.
***
"Случайните излизат от туризма", твърди пред "24 часа" Радосвет Радев, член на съвета на директорите на "Албена" АД и на УС на Националния борд по туризъм. Радев е един от създателите на Дарик радио. В момента българският туризъм е на кръстопът - или ще затъне от негативните тенденции, или нещата ще се регулират, смята той.

БЪЛГАРИЯ-ЕС

"България - шампион по корупция в ЕС", съобщава "Труд". България е на дъното в борбата с корупцията сред 31 държави от ЕС и Европейската общност за свободна търговия, според проучване на международната организация "Трансперънси интернешънъл" сред 180 страни. Изводът от това изследване е, че България вече е не просто корумпирана, а силно корумпирана страна, обяснили от асоциация "Прозрачност без граници", която представлява "Трансперънси интернешънъл" у нас. В общата класация страната ни е на 72 място. Темата е основна за "Сега".
***
Министерствата, които управляват оперативни програми с европари, ще отворят вратите си за граждани, фирми и неправителствени организации, информира "24 часа". Инициативата е на вицепремиера Меглена Плугчиева за по-голяма прозрачност при усвояване на европейските фондове. Първи с потенциалните кандидати за европроекти ще се срещне земеделският министър Валери Цветанов.
Източник: bta.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини