От х:

Днес в x:

България отвръща на турската такса

До края на септември България ще наложи адекватни мерки спрямо турските презозвачи, ако двете администрации не обсъдят едностранно въведената пътна такса за българските товарни камиони и автобуси.
Това съобщи шефът на Агенция "Автомобилна администрация" Володя Киров, предаде "Дневник". България има право да въведе същите ограничения, които Турция наложи на превозвачите ни от 1 септември, ако не постигнем разбирателство чрез преговори, обясни Володя Киров. Те са само за товарните автомобили, които извършват карго превози с търговска цел и в никакъв случай не касаят нито личните автомобили, нито превозите на пътници, уточни той, предаде Дарик.
Изявлението му е по повод таксата от 83 евро, която турските власти наложиха за всички товарни и пътнически превози от България от първи септември.
"Таксата противоречи на споразумението, подписано между двете страни през 1977 г., според което се изисква транспортна такса само за транзитните, но не и за двустранните превози", обясни още Киров.
Българската администрация е предложила на колегите си на 10 и 11 септември спешно да се проведе съвместна българо-турска комисия, която да разреши спора.
Противоречието възникна през юли, когато като страна-членка на Европейския съюз България въведе разрешителни за превозите от Турция, Сърбия и други държави извън общността. С нота от началото на август пътната администрация на Турция е съобщила, че освен пътната такса, от първи септември спира достъпа на български камиони, произведени преди 1992 г.
Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини