От х:

Днес в x:

Пет малки щъркелчета се излюпиха в гнездо на комин на фурна

Стоян Тонев
с. Мрамор


След като видели по бТВ как показват четири млади щъркела, жители на тополвоградското село Мрамор се обадиха, че в гнездо в тяхното село има пет тазгодишни щъркелчета. Посетихме селото и видяхме това с очите си и, за да няма съмнение направихме и снимки. На тях много добре се вижда младото поколение в гнездото, намиращо се на комина на бившата фурна на селото. Добре изглеждащи, охранени, в добро здраве. Понеже наближава времето за отлитане на юг, сега младите щъркели усилено се учат да летят и сами да търсят храната си.
Това не е единственият случай в с. Мрамор с такава популация от една двойка щъркели. Преди няколко години същата двойка щъркели, които тогава са гнездели на около стотина метра по-надолу, на един електрически стълб, пак са имали пет малки. След събаряне на гнездото им по невнимание, те се преместват на комина на фурната, където това лято отново дават многобройно поколение.
Според местните орнитолози такова поколение се получава, когато е налице добра хранителна среда. Явно тази година е много добра, защото в общината по техни наблюдения, а и на обикновените хора, необичайно големи са щъркеловите ята на територията на община Тополовград.
При лоша година щъркелите сами регулират популацията, като отстраняват част от поколението си, чрез изхвърляне от гнездото или неизхранване и оставят най-много до две млади птици. Но тази година - дал господ.
До петнадесет дни по-големите ята от този вид птици ще тръгнат към своя зимен дом.
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини