От х:

Днес в x:

Стипендианти на наши хлебари гледат към чужбина

Наградените вчера в Хасково със стипендии от федерацията на хлебопроизводителите и сладкарите ученици възнамеряват след завършване на образованието да си търсят работа в чужбина. Това съобщиха на пресконференция днес от федерацията.

Средната заплата в сектора варира от 350 до около 550 лева, каза председателят на браншовата организация Димитър Людиев. Не можем да се сърдим на младите хора, че гледат към чужбина, макар ние да финансираме обучението им, а други да се възползват от това, допълни той.

На проведения в Хасково събор на хляба гостуваха колеги от Гърция. Те са много по-напред от нас, призна изпълнителният директор на българската федерация Петър Димитров. Един от големите проблеми в бранша е убийственото ДДС, казаха още производителите. В Гърция ДДС върху храните е 9%, в Германия – 7 на сто, а всички знаем какви са заплатите там, допълни Янчо Вутов, шеф на хасковските хлебопроизводители. В България няма закон за браншовите организации, в Гърция си имат дори отделен закон за хлебарите. В съседна Турция ДДС-то върху хляба е 1 процент, допълни Вутов.

Сивият сектор в бранша надхвърля 30 на сто от фурните, казаха още от федерацията. Според тях до средата на лятото не се очаква увеличение на цената на насъщния. След това всичко зависи от качеството и количеството на новата реколта, както и от движението на цената на горивата,
Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини