От х:

Днес в x:

Адска "банка за органи" от пленени сърби

Косовски албански водачи, сред които и сегашният премиер Хашим Тачи, са търгували с органи от сръбски затворници. Това обвинение се съдържа в книгата на бившия прокурор на Международния трибунал за бивша Югославия Карла дел Понте „Ловът, аз и военнопрестъпниците", предаде АФП.

Книгата се появи на италианския книжен пазар през миналата седмица и е написана в сътрудничество с Чък Судетик, репортер на „Ню Йорк Таймс".

Близо 300 затворници-сърби и други славяни, сред които и жени, са били изпратени през лятото на 1999 г. от Косово в Албания, където са били хвърлени в нещо като затвор.

Там хирурзи са вземали от тях органи, пише швейцарската юристка, която в продължение на 8 г. бе прокурор на хагския трибунал.

След това органите са били изпращани от летището в Тирана към клиники в чужбина, за да бъдат присадени на пациенти срещу заплащане.

Жертвите, лишени от един бъбрек, са били затваряни в бараки, докато бъдат умъртвени заради други органи, уточнява тя.

Ръководителите от средно и високо равнище на Армията за освобождение на Косово (АОК) са знаели за престъпленията и са участвали активно в контрабандата с органи, пише Карла дел Понте.

Тя не уточнява източниците си, но споменава Мисиията на ООН в Косово (ЮНМИК) и „достойни за доверие журналисти".

През лятото на 1999 г. двамата главни водачи на АОК, която се бореше срещу режима на Слободан Милошевич, бяха Агим Чеку (премиер на Косово от март 2006 до януари 2008 г.) и сегашният премиер Хашим Тачи.


Източник: dnes.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини