От х:

Днес в x:

Борел е получил писмо от европейски и американски представители за промяна на подхода на ЕС към Косово и Сърбия

Върховният представител на ЕС по въпросите на външната политика и сигурността Жозеп Борел е получил писмо от няколко десетки европейски и американски представители, които са поискали от Брюксел и Вашингтон да променят подхода си по отношение на Косово и Сърбия, потвърди снощи говорителят на Европейската комисия Петер Стано, цитиран от сръбското издание „Данас“

Като общо правило не коментираме кореспонденцията на върховния представител на ЕС за външната политика и сигурността. (…) Не кореспондираме чрез медиите, посочва Стано в писмено изявление, цитирано от Радио Свободна Европа.

Петдесет и шест депутати от Европа и САЩ поискаха в писмото "баланс и пропорционалност във взаимоотношенията с Косово и Сърбия", но Стано припомня, че външната политика на ЕС се провежда от държавите членки с единодушие и че има тясно сътрудничество със САЩ.

Потвърждавайки неутралността в процеса на диалога за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, Стано посочва, че институциите в Брюксел оценяват ангажираността на страните в диалога въз основа на техните индивидуални заслуги и на доклади на страните членки.

Европейският съюз отправи искания и към двете страни за намаляване на сегашното напрежение и за даване на възможност за продължаване на процеса на нормализация на отношенията. ЕС внимателно следи дали Сърбия изпълнява изискванията и е готов да предприеме мерки в случай на неспазване, каза Стано.

Напрежението между Сърбия и Косово продължава, откакто Прищина обяви независимост през 2008 г., която Сърбия не признава. 

Най-новата ескалация на напрежението в отношенията между двете страни е от края на май по повод встъпването в длъжност на етнически албански кметове в четири общини, населени предимно със сърби, в Северно Косово. Кметовете бяха избрани на местните избори през април при избирателна активност от 3,5 процента, тъй като сърбите бойкотираха вота. 

Заради ситуацията в Северно Косово Европейският съюз наложи в края на юни наказателни мерки срещу Прищина, сред които временно спиране на работата на съвместните комисии между ЕС и Косово и неизпращане на покани до официални представители на Косово за срещи на високо ниво.

Косово предприе стъпки за деескалация съгласно споразумението между ЕС и косовското правителство от Братислава и настоява за премахване на наказателните мерки, наложени от евросъюза.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини