От х:

Днес в x:

Кметовете на Атина и на Загреб с обща декларация след убийството на гръцки футболен фен

В съвместна декларация кметовете на Атина и на Загреб Костас Бакоянис и Томислав Томашевич осъдиха насилието и убийството на гръцки футболен фен в понеделник вечер при сблъсъци между привърженици на хърватския Динамо Загреб и гръцкия АЕК, съобщи гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Двата отбора трябваше да играят мач от третия квалификационен кръг на Шампионската лига във вторник в Атина, но срещата беше отложена след безредиците.

Кметовете на двете столици заявяват, че „сляпото насилие и кръвопролитието нямат място по стадионите, в градовете, в обществото ни. Осъждаме безусловно ужасяващото престъпление, което доведе до отнемането на живота на един млад човек, и печалните инциденти с участието на хулигани, които поставиха в опасност живота на невинни граждани и малки деца. Насилието няма националност. Единствената му родина е омразата. Надяваме се извършителите да бъдат установени максимално бързо и да бъдат наказани за пример (на останалите), така че никога да не преживеем отново подобни трагични събития. В този момент думите не достигат. Горещи съболезнования на семейството на жертвата“.

„Атина и Загреб поддържат връзки на приятелство, които като кметове се ангажираме да укрепим още повече. Сътрудничеството ни няма да бъде подкопано от изолирани случаи на насилие“, отбелязват Бакоянис и Томашевич.

29-годишен гръцки фен беше смъртоносно ранен с нож при сблъсъците между привърженици на двата клуба, а почти сто заподозрени за участие в безредиците бяха задържани. Някои хърватски фенове бяха задържани по подозрения за участие в инцидентите на границата със Северна Македония и в пристанището Игуменица при опит да напуснат Гърция, съобщават гръцките медии. Според публикации в тях властите в Атина са били известени предварително за пристигането на опасни хърватски футболни хулигани. Гръцкият министър на защитата на гражданите Янис Иконому вчера отстрани седем полицейски служители и определи действията на полицията като „трагичен провал в областта на превенцията“. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини