От х:

Днес в x:

САЩ продават на Косово ракети „Джавелин“ и оборудване за 75 милиона долара

Държавният департамент на САЩ e одобрил продажбата на противотанкови ракети „Джавелин“ (Javelin) и оборудване за тях на Косово за около 75 милиона долара, съобщи снощи говорител на Държавния департамент за сръбската секция на Радио Свободна Европа.

Става въпрос за 246 ракети Джавелин FGM-148F, както и 24 командно-пускови модула, които Косово поиска, уточни американската Агенцията за сътрудничество в областта на отбраната на САЩ (DSCA).

Администрацията на президента Джо Байдън уведоми Конгреса снощи за предложената продажба на тези оръжия на Косово.

Президентът на Сърбия Александър Вучич изрази вчера на среща с посланика на САЩ в Белград Кристофър Хил разочарованието си, че САЩ са приели молбата на Косово за купуване на противотанкови ракети „Джавелин“.

Белград не признава обявената през 2008 година независимост на някогашната си област Косово. Двете страни водят диалог с посредничеството на ЕС за нормализиране на отношенията си.

Държавният департамент съобщи, че САЩ продължават да подкрепят напълно прехода на Косовските сили за сигурност (КСС) към мултиетническа, оперативно съвместима с НАТО териториална отбранителна сила под цивилен надзор.

Продажбата на ракетите „Джавелин“ на Косово подкрепя целите на външната политика и националната сигурност на САЩ чрез подобряването на сигурността на Косово и на косовската отбрана, както и чрез развитие на оперативно съвместими с НАТО капацитети, без да се променя основният военен баланс в региона или да се засяга отбранителната готовност на САЩ, се посочва в съобщение на Държавния департамент.

Косовското министерство на отбраната съобщи по-рано за Радио Свободна Европа, че доставката на ракетите „Джавелин“ е предвидена в рамките на повишаването на военния капацитет на Косовските сили за сигурност.

 

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини