От х:

Днес в x:

Кои са хутите и защо атакуват кораби в Червено море?

Атаките с дронове и ракети от хутите срещу товарни кораби в Червено море накараха САЩ и Великобритания да обединят сили и да нанесат въздушни удари по цели в Йемен. Би Би Си обяснява кои са хутите, защо атакуват цели и кой ги подкрепя.

Западните сили предприеха атаките си, след като плавателни съдове бяха нападнати от хутите - подкрепяна от Иран бунтовническа група, която контролира голяма част от Йемен.

Президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че военните сили на САЩ и Обединеното кралство са нанесли успешни удари срещу цели на хутите. Няколко държави подкрепиха действията на Вашингтон и Лондон.

Поразени са повече от 12 обекта, включително в столицата Сана и Хойдейда, пристанищната крепост на хутите в Червено море. Целите на хутите в Йемен включват логистични центрове, системи за противовъздушна отбрана и складове за оръжия.

Защо хутите нападат кораби в Червено море?

Атаките започнаха след началото на войната между Израел и „Хамас“ на 7 октомври 2023 г. Хутите обявиха подкрепата си за „Хамас“ – призната за терористична групировка от САЩ и други страни – и обясниха, че ще атакуват всеки кораб, пътуващ до Израел. Не е ясно дали всички атакувани кораби всъщност са пътували натам.

През ноември хутите заловиха товарен кораб, като обявиха, че е израелски. Оттогава те са атакували няколко търговски плавателни съда с дронове и балистични ракети.

Атаките на хутите в Червено море са се увеличили с 500% между ноември и декември. Заплахата е станала толкова голяма, че големите корабни компании са спрели да плават в региона, а разходите за застраховка са се увеличили 10 пъти от началото на декември.

Големи корабни фирми като Mediterranean Shipping Company, Maersk, Hapag-Lloyd и петролната компания BP заяви, че отклоняват корабите далеч от Червено море.

Опасенията са, че цените на горивата ще се повишат, а веригите за доставки ще бъдат прекъснати. Почти 15% от световната търговия по море минава през Червено море, което е свързано със Средиземно море чрез Суецкия канал и е най-краткият морски път между Европа и Азия.

Вашингтон обвини Иран, че е „дълбоко замесен“ в планирането на операции срещу търговски кораби в Червено море.

Кои са бунтовниците хути?

Хути са въоръжена група от шиитското мюсюлманско малцинство в Йемен, където преобладава сунитският ислям. Официалното ѝ име „Ансар Аллах“ се превежда като „партизани на Бога“.

Групата е създадена през 90-те години на миналия век, за да се бори с това, което те смятат за корупция на тогавашния президент Али Абдула Салех. Президентът Салех, подкрепят от армията на Саудитска Арабия, се опита да елиминира бунтовниците през 2003 г., но хутите преoдоляха атаката.

Бунтовниците водят гражданска война от 2014 г. срещу правителството на Йемен, което е подкрепено за водената си „война“ срещу групировката от коалиция от арабски държави, вкючително Саудитска Арабия и ОАЕ.

До началото на 2022 г. войната в Йемен е причинила около 377 000 смъртни случая и е разселила четири милиона души , сочи доклад на ООН.

Хутите се обявяват за част от ръководената от Иран „ос на съпротива“ срещу Израел, САЩ и по-широкия Запад – заедно с „Хамас“ и „Хизбула“.

Кой подкрепя хутите?

Хизбула - шиитската въоръжена групировка в Ливан, предоставя на йеменските бунтовници широка военна подготовка, която включва и обучение от 2014 г. насам, съобщава изследователският институт на САЩ Център за борба с тероризма.

Иран също е сред съюзниците на хутите, тъй като смятат Саудитска Арабия за общ враг. Иран доставя и оръжия на бунтовниците, като според САЩ иранското разузнаване е от решаващо значение за хутите, тъй като им позволява да атакуват кораби.

„Знаем, че Иран е бил дълбоко замесен в планирането на операции срещу търговски кораби в Червено море“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Адриен Уотсън. „Това е в съответствие с дългосрочната материална подкрепа на Иран и насърчаването на дестабилизиращите действия на хутите в региона.

Иран отрича да е замесен в атаките в Червено море.

САЩ и Саудитска Арабия твърдят, че Иран е доставил балистичните ракети, които хутите изстреляха по Рияд през 2017 г., но бяха свалени.
Саудитска Арабия обвинява Иран за доставката на крилати ракети и безпилотни самолети , които йеменските бунтовници са използвали, за да атакуват саудитски петролни инсталации през 2019 г.

Хутите са изстреляли десет хиляди ракети с малък обсег на действие в Саудитска Арабия и са атакували цели в ОАЕ. Освен това са изстреляли балистични ракети и дронове към Израел от началото на войната в Газа.

Доставянето на оръжията обаче би нарушило оръжейното ембарго на ООН, затова и Иран отрече да го прави.

Каква част от Йемен контролират хутите?

Официалното правителство на Йемен е Президентският лидерски съвет, на който държавният глава Абдраббу Мансур Хади прехвърли правомощията си през април 2022 г.

Правителството обаче е базирано в саудитската столица Рияд, след като Хади избяга там през 2015 г.

По-голямата част от йеменското население живее в райони под контрола на хутите. Освен столицата Сана и северната част на Йемен, бунтовниците контролират и крайбрежието на Червено море.

Хутите дори събират данъци и печатат пари.

Според Съвета за сигурност на ООН до 2010 г. хутите са имали между 100 000 и 120 000 последователи, съставени от въоръжени войници и невъоръжени поддръжници.

 

Източник: Offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини