От х:

Днес в x:

Атаките на хутите излизат скъпо на Египет

Нападенията на хутите в Червено море са сериозен проблем и за Египет - много кораби избягват маршрута, респективно и Суецкия канал. Това изправя Кайро пред голяма политическа дилема.

Египет е особено засегнат от нападенията на хутите срещу търговски кораби в Червено море: много плавателни съдове избягват протока между Арабския полуостров и североизточна Африка, откъдето следва, че не минават и през Суецкия канал, което коства много пари на Египет.

От началото на годината приходите от такси за преминаване на Суецкия канал са спаднали с 40 процента в сравнение с този период на 2023-а година, съобщи началникът на ведомството, което управлява канала. В първите десет дни на тази година трафикът е намалял с 30 на сто. Египет вече реагира на спада, като вдигна таксите за преминаване с между пет и 15 процента.

Икономиката на Египет е подложена на натиск

По-слабото използване на Суецкия канал идва в момент, в който страната и така е в сериозна икономическа криза. Намаляващият износ на природен газ, по-слабият туризъм и спадналите парични преводи на работници от чужбина нанасят тежък удар върху египетската икономика.

Заради кризата в Червено море страната е изправена пред голямо икономическо предизвикателство, казва египетският икономист Ахмед Зикр Аллах. „В момента повече от половината египтяни вече живеят под прага на бедността. Затова спадът на приходите от Суецкия канал удря страната още по-силно."

В комбинация с обезценяването на египетската лира държавата може да се окаже в ситуация, в която вече няма да може да изплаща дълговете си, предполага Ахмед Зикр Аллах. „При това положение ще бъде необходим нов заем от Международния валутен фонд."

Настрана от военните действия срещу хутите

Въпреки това Египет не взима участие във военните действия, които целят да осигурят безопасността на търговските маршрути в Червено море. Страната има своите причини за това, обяснява египтологът Щефан Рол от берлинската фондация „Наука и политика“. Правителството в Кайро вероятно е наясно, че въздушните удари, които САЩ и Великобритания предприеха, едва ли ще подобрят безопасността на маршрута, който е важен за Египет в дългосрочен план. „Идеята, че само с няколко въздушни удара хутите могат да бъдат възпряни да атакуват морския трафик, е наивна. Вероятно така смятат и в Кайро."

Повече от половината египтяни живеят под прага на бедността          Снимка: Amr Nabil/AP Photo/picture alliance

Египетската дипломация проявява сдържаност по въпроса. В изявление на външното министерство се изразява „дълбока тревога“ от ескалацията в Червено море. „Необходимо е да се обединят международните и регионалните усилия за намаляване на напрежението и нестабилността в региона, включително за безопасността на корабоплаването в Червено море“, се казва още в изявлението. Не се говори за военна ангажираност или за участие на Египет в инициативата на САЩ срещу хутите. Единствената арабска държава, която се присъедини към водената от САЩ и Великобритания коалиция, остава Бахрейн.

Вътрешнополитически въпроси

Властите в Египет обмислят следващите си ходове и с оглед на вътрешнополитическата ситуация, казва Щефан Рол. Фактът, че с атаките си хутите се противопоставят на войната, която Израел води в Газа, им печели популярност и в Египет. „Ако правителството се включи във военна операция срещу хутите, това със сигурност ще предизвика големи протести в Египет“, смята Рол. „Освен това част от високопоставените служители в сферата на сигурността в Египет вече са много резервирани по отношение на Израел." Вярно е, че същите тези хора в Кайро не смятат действията на хутите за ефективни и предпоставка за промяна в позицията на Израел. „Но я има надеждата, че това ще окаже натиск върху Израел и неговите партньори. Това е още една причина желанието за намеса срещу хутите в тези кръгове да не е особено високо."

Политологът Мустафа Камел ал-Сайед от Американския университет в Кайро вижда нещата по сходен начин. Той казва, че коалицията на САЩ и Великобритания цели да предпази Израел от външен натиск. Вашингтон например не се присъедини към широко разпространените в Арабския свят призиви за прекратяване на огъня в Газа. Затова и държави като Египет и Саудитска Арабия не се включиха в коалицията срещу хутите, смята ал-Сайед. Предвид настоящата ситуация, това може да бъде интерпретирано от останалите страни в региона като подкрепа за Израел.

Вашингтон е наясно със ситуацията в Египет

Може ли нежеланието на Кайро да се включи във военната операция срещу хутите да доведе до по-сериозни проблеми с Вашингтон? Според египетския експерт това е малко вероятно. Много други държави, включително западни, също се въздържаха от участие в тази коалиция. Така че отказът на Египет едва ли ще натежи особено.

Щефан Рол е на същото мнение. „Във Вашингтон най-вероятно проявяват разбиране спрямо позицията на Кайро. Там също знаят колко непопулярна би била в Египет всяка стъпка, която може да се разчете като подкрепа за Израел и какъв риск би било това за правителството."

 

Източник: http://www.dw.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини