От х:

Днес в x:

Безмитна бензиностанция финансирала МВР 17 г

МВР е получавало пари от безмитната търговия с горива в продължение на 17 години независимо от настойчивите критики на Европейската комисия и САЩ срещу този търговски режим като източник на корупция.

Сметната палата разкри, че фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево, плащала на полицията процент от печалбата си. Безмитната търговия с горива у нас се държи от турския гражданин Фуат Гювен. "Национална служба "Полиция", без да е имала юридическо основание, е събирала процент от печалбата на фирмата, която държи бензиностанцията на ГКПП Капитан Андреево, пише в доклад на одиторите, които са проверявали сметките на полицията за периода януари-септември 2007 г. Парите са постъпвали официално в тази служба на МВР, съобщава в днешния си брой вестник "Сега". Преводи към полицията от безмитната търговия с гориво се извършват от 1992 г. до 2006 г. Основанието е заповед на тогавашния финансов министър Иван Костов, според която се дава лиценз за безмитна търговия с горива на фирма "Братя Василеви" и срещу това тя подобрява инфраструктурата на ГКПП и внася отчисление от печалбата си за държавата. Впоследствие бензиностанциите на "Братя Василеви" бяха купени от Фуат Гювен.

Дори и след като нормативното основание за плащанията отпада, фирмата продължава да превежда пари, става ясно от доклада. Затова Сметната палата настоява да се изясни юридическото основание, на базата на което Национална служба "Полиция" ги е приемала. Върху сумата трябва да бъде платен и данък печалба. В доклада не се посочват конкретните суми, превеждани на полицията. Безмитните търговски обекти са критикувани, защото създават нелоялна конкуренция и служат за прикритие на контрабандата. Бензиностанциите са подозирани, че продават гориво, което се препродава после в страната.

По данни на бившия зам.-министър на финансите Георги Кадиев за 2006 г. през бензиностанциите на Гювен, които тогава са били 9, са минали 15% от оборота на дизел в България срещу 85% на останалите 5000 бензиностанции. След последния междинен доклад на Еврокомисията от края на януари правителството бе принудено да реши, че безмитна търговия по сухопътните граници няма да има.

БГНЕС припомня, че скандалният турски бизнесмен Фуат Гювен е известен с това, че когато напуска България през 1989 г. на Капитан Андреево пали българския национален флаг. /БГНЕС
Източник: netinfo.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини