От х:

Днес в x:

Хамърът на Максим става паметник

Хамърът на Максим Стависки става плашило за пияни шофьори. Размазаният джип ще бъде поставен на фаталния завой край Ропотамо, където световният шампион уби младеж и рани 18-годишната Мануела съобщава "Стандарт".

Идеята е помляната от зверската катастрофа кола да стряска шофьорите. До дни МВР ще помоли собственика на колата "София-ауто" да я предостави за каузата.

Джипът паметник ще стане част от кампанията на вътрешното министерство срещу катастрофите. Край много шосета убийци в страната вече има поставени смачкани автомобили. Само по пътя София-Кулата колите страшилища са 5. Хамърът на Стависки е под запор и се пази в РПУ-Приморско, обясниха адвокатите на шампиона. Очаква се след издадената присъда съдът да освободи джипа като веществено доказателство.



--------------------------------------------------------------------------------


До месец жертвата на Стависки трябва да замине на лечение в Израел

Пътуване до Израел. Така се нарича надеждата за живот на ануела Горсова. Момичето, което бе пометено от джипа на Максим Стависки, трябва до месец да отиде на лечение при най-добрите израелски лекари в областта на мозъчните травми. Изпадналата в кома Мануела вече е започнала да възстановява някои рефлекси. Първо да диша без апарат, а после да кашля да приема течности, а също и да издава звуци.

"Все едно се мъчи да каже нещо", обяснява бащата Красимир Горсов.

За съжаление у нас няма апаратура, която да установи истинската причина за състоянието на Мануела и да определи мозъчните травми. Лекари обаче предполагат, че тя е в кома, тъй като мозъкът й е останал без кислород вследствие на адския сблъсък. Според специалисти при удара може да е била засегната артерия или пък момичето си е глътнало езика. Епикризата на Мануела вече е изпратена в Международен център за изследване на мозъчната дейност в Израел.

Там до месец очакват и 18-годишната девойка. Надеждите са големи. Мануела има шанс отново да се усмихва и да тича с приятелите си, но за възстановяването й са нужни средства. Лечението на момичето в центъра ще е безплатно, тъй като се поема от фондация "Ротшилд", която финансира и института. Още с пристигането й в израелската болница лекарите ще започнат с изследвания, за да установят реалната причина за състоянието на момичето.А няколко дни след това ще се премине към лечението на Мануела.

След това обаче тя ще се нуждае от редица възстановителни процедури.
За целта бе обявена сметка, в която вече има събрани общо 63 299 лв. и 5599 евро. Има случаи, когато хлапета даряват дори стотинки. Възрастни хора пък заделят от скромните си пенсии, за да помогнат на момичето. Веднага щом състоянието й го позволи, Мануела ще потегли от България към Израел, придружавана от специалист и един от родителите си.

В момента се прави избор между две авиокомпании. Тъй като на борда на самолета ще трябва да има специална седалка за момичето, която при нужда да може да пада в легнало положение. Апаратурата, която ще съпровожда Мануела, трябва да бъде описана подробно съгласно засилените мерки за сигурност на израелските спецслужби.

"Това обаче не е проблем и скоро всичко ще е готово, за да поеме Мануела пътя към лечението си", уверяват близките на пострадалата девойка. Засега обаче малкото килограми и слабата имунна защита пречат на Мануела да излети. Красимир Горсов се похвали, че дъщеря му е качила 2,700 кг за 14 дни. В същото време обаче напоследък вдига висока температура, което притеснява близките й.
Източник: sportni.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини