От х:

Днес в x:

Цената на петрола пак надхвърли 100 долара

Цената на суровия петрол за доставките през март достигна на борсата в Ню Йорк 100,10 долара за барел, което е нов рекорд. Предишният от януари беше 100,09.

Новото поскъпване се дължи на очаквано решение за понижаване на добива от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) на предстоящата среща на 5 март във Виена, посочват аналитици на пазарите, цитирани от световните информационни агенции.

В същото време руският петролен гигант "Лукойл" обяви, че спира доставките на петрол за Германия заради разногласия по въпроса с цените, съобщи снощи говорител на компанията.

"Спираме нашите доставки за Германия през февруари. Цените не ни удовлетворяват", каза той. Говорителят напомни, че "Лукойл" доставя месечно по 520 хиляди тона петрол за Германия.

В началото на януари Агенция "Блумбърг" предаде, че на стоковата борса в Ню Йорк се сключват и договори за доставки на петрол в края на годината за 200 долара за барел. Тази цена била резултат на развитието на събитията в световната нефтодобивна промишленост.

Борсите рискували да се изправят пред недостиг на петрол поради бързото изчерпване на големите находища в страните от Персийския и в Мексиканския залив.

А харвардския кономист Мартин Фелдщайн оцени вероятността от настъпване на рецесия отвъд океана през тази година на над 50%. Фелдщайн оглавява Националното бюро за икономически изследвания (National Bureau of Economic Research) - органът, отговарящ за официалното датиране на икономическите цикли в САЩ.
Източник: netinfo.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини