От х:

Днес в x:

Рязко увеличават съдебните такси

Правителството гласува рязко увеличение на съдебните такси, които ще се прилагат с новия Граждански процесуален кодекс от идния месец.

Според новата такса например, промяната на име ще струва вече 8, а не 15 лева. Молбата за развод ще поскъпне два и половина пъти от 10 на 25 лева, а молбата за осиновяване за българи от 6 на 25 лева.

Скачат и други такси - като обявяването на фирми в несъстоятелност. Таксите, които са пропорционални запазват размера си като процент, но минималните им ставки също се повишават.

Преди 3 години подобно рязко увеличение на таксите бе обжалвано и отменено от Върховния съд. Увеличените такси трябва да влязат в сила след една седмица - от 1 март. Тогава ще започне действие изцяло новият Граждански процесуален кодекс.

Преди дни от 28 апелативни съдилища, само едно - това във Велико Търново - е декларирало пълна готовност да работи по новия кодекс. Правителството обаче е отклонило натиска за отлагането на закона и днес само внесе предложение за технически корекции в него.

Миглена Тачева: "Звучи доста несъстоятелно малко преди 1 март да кажем - един път ни го броихте като напредък, ама сега нещо не сме напреднали, да искаме да го отложим до 1 септември или 1 януари."
Ето как се променят някои от таксите:


Промяна на име – от 8 на 15 лв.
Молба за развод – от 10 на 25 лв.
Молба за осиновяване - от 6 на 25 лв.
Отказ/приемане наследство - от 5 на 20 лв.
Обявяване фалит на ЕТ - от 25 на 50 лв.
Други фалити – от 150 на 250 лв.


Граждански искове и искови молби - 4% (б.п.)

При постигане на споразумение - 2% от всеки дял (б.п.)
Минимум 15 - 50 лв.

Въвеждане във владение - 1% от цената на имота (б.п.)

Отхвърляне на молба за делба от 40 на 100 лв.
Молба за издаване на изп. лист от 3 на 5 лв.

Източник: bTV

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини