От х:

Днес в x:

Бизнесът прави първа частна БАН. Предприемачи ще финансират нови хайтек центрове

Нови научни центрове ще прави държавата с пари от бизнеса. Това съобщи вчера образователният министър Даниел Вълчев след среща с представители на асоциацията на работодателите и индустриалците у нас. Строежът на високотехнологичните паркове може да започне още догодина. Готови сме да дадем между 25 и 50% от стойността на тези хайтек центрове, заявиха от асоциацията.

Изчисленията сочат, че предприемачите ще вложат между 8 и 15 млн. евро за новите научни институти. Сумата обаче може да се увеличава следващите години.

Според изискванията на ЕС до 2010 г. финансирането на науката у нас трябва да е достигнало 3 на сто от БВП, като само 1% от тях да идва от бюджета, а останалото - от бизнеса.

По време на срещата си вчера представителите на асоциацията и Вълчев се договорили частните научни звена да развиват четири научни области: алтернативни енергийни източници и енергоспестяване, биохтехнологии и здравословен начин на живот, информационни технологии и опазване на околната среда. Ще се работи и в пета област - запазване на родната културна идентичност.

Новите институции няма да имат щатен персонал. Идеята е научните екипи да предлагат проекти, които сами да разработват. Държавата пък ще им осигурява апаратура и помещения. Експерти от МОН и бизнесмените ще оценяват проектите.

Учените ще могат да остават в хайтек комплексите няколко години, докато завършат труда си, обясни Вълчев. Най-голям шанс за финансиране имат тези, чиито проекти ще дадат възможно най-практичен резултат за бизнеса.
Източник: standartnews.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини