От х:

Днес в x:

Владиката освещава параклиса „Св. Трифон“ в Кенана в събота

    Възстановеният параклис „Св. Трифон“ в хасковския парк Кенана ще бъде осветен тази събота, 21 май, от пловдивския митрополит Николай. Това съобщиха от гражданското сдружение, което ремонтира и възстанови храма. Негов председател е д-р Велислава Джонева.  

    В края на април архиерейският наместник отец Георги Тодев и хасковският свещеник отец Антоний направиха последен оглед на параклиса, за да се уверят, че всичко е изпълнено по канон.

    Възстановяването на параклиса „Свети Трифон” в Кенана е дело на група съмишленици, които през 2009 година регистрираха сдружение.

    Параклисът е бил изграден в периода 1926-1928 година. В архивите на църквата „Св. Богородица” се пази решение на настоятелството от 1925 година, с което се дава разрешение на дружеството на лозарите да вдигне храма.

    В края на 50-те години обаче параклисът е поруган и превърнат във водохранилище, по-късно изоставено. Руините на параклиса можеха да бъдат видени допреди няколко години, обвити в бурени и храсталаци. На една от снимките може да се види неговото състояние през 2008-а, когато група ентусиасти решават да възстановят храма. Първоначално са 9 души, после към тях се присъединяват още трима. И разбира се, много приятели и съмишленици, които помагат – с пари, с материали,  с  труд.

    Проектът е благословен от пловдивския митрополит Николай през 2010-а, през следващата година се получава разрешение за строеж. Същинските дейности започват през април 2012-а.

    Haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини