От х:

Днес в x:

21 учебни компании привличат клиенти в Младежкия в състезанието на JA

Изображение 1 от 15

    21 учебни компании на Джуниър Ачийвмънт България се състезават днес на регионалното състезание в Хасково в четвъртото издание на регионалните панаири на учебни компании – участници в програмата „Учебна компания“ на Джуниър Ачийвмънт България.

    Екипите са от Пазарджик, Пловдив, Карнобат, Копривщица, Карлово и Гълъбово. Презентациите на екипите са в Младежкия дом. Там е и търговското изложение и щандовете на учебните компании, които трябваше да бъдат разположени на Централния градски площад, но заради дъжда мястото им беше изместено.

    Едновременно със състезанието в Хасково, вървят още две днес-в Благоевград и Велико Търново.

    Общо 350 ученици от 25 населени места участват в четвъртото издание на регионалните панаири в трите града.

    Младите предприемачи представят продуктите и услугите си по време на еднодневните си изложения. Учениците демонстрират пред жури и публика върху каква бизнес идея са работили през годината, презентират  и опитват да продават измайстореното или услугите си.

    Целта на панаирите е да се даде възможност на учебните компании да покажат своите умения по продажби и маркетинг в конкурентна среда, като същевременно съумеят добре да защитят идеята си пред жури.

    Жури от представители на JA България, бизнес доброволци и представители на местната предприемаческа общност ще оценява идеите и представянето на младежите. Финалистите от регионалните панаири, до 10 компании от трите локации на инициативата, ще бъдат поканени да участват на националното състезание „Най-добра учебна компания на България“, което Джуниър Ачийвмънт организира в столицата на 3 юни в рамките на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди“.

    Събитието в Хасково се провежда с подкрепата на Община Хасково. Джуниър Ачийвмънт България и Община Хасково подписаха споразумение за сътрудничество съвсем скоро-в края на месец март, затова и днес няма хасковски участници. 

     Гостите и участниците на Панаира обаче поздрави заместник-кметът Милена Трендафилова. „ Добре дошли в града на Григор Димитров! Казвам това не случайно, защото той е нашият пример за успял млад човек. За нас е важно, че има млади хора, като вас, които държат бъдещето си здраво в ръце. Вие имате всички качества да сте лидери“, каза Трендафилова. 

    Тя получи грамота за Общината за партньорство с JA от оперативния директор на организацията в България Вера Петканчин, която обяви: Това събитието в Хасково не е случайно, защото от няколко месеца работим много успешно с Община Хасково.

    Преди журито да разгледа изложението, духовият ученически оркестър към СОУ „Л. Каравелов“ в Копривщица вдигна участниците и гостите на крака като изсвири емблематичната мелодия на „Моя страна, моя България“.

    А на щандовете имаше какви ли не реализирани хрумвания на учениците. Прекрасен мед от района на Карнобат в малки бурканчета-бижута, изрисувани ръчно, които презентаторките от тима на СОУ“ ХР. Ботев“, облечени в костюми на пчелички, препоръчваха, че трябва да имаш в чантата с покупки задължително. На щанда си те бяха подредили в допълнение и различни медни вкусотии, както и ключодържатели с пчели, търтеи и цветя.

    Ученици от пловдивско школо пък извадиха на тезгяха изработена от тях лимитирана серия от ученически тетрадки с корици на родолюбива тематика -с ликовете на Ботев и Левски.

    Сред интересните презентации е и двойният туристически продукт на „Вихровение„ ООД“ от СОУ „Л. Каравелов“ в Копривщица. Тримата представители на ученическата фирма предлагат „допълнителни туристически услуги“, които се изразяват в музика за релакс и снегоходки.

    Едното няма нищо общо с другото, затова и така сме ги подбрали. Ако фирмата “затъне“ в едната посока-продажбата на снегоходки, да я измъкваме в другата-с музиката. Тримата младежи са част от ученическия училищен духов оркестър и признаха, че често ги наемат да свирят музика за релакс, та дори и заработват добри дневни от тази работа.

    Мая Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини