От х:

Днес в x:

Отчетоха резултатите от профилактичните прегледи на димитровградските деца

    Резултатите от проведените в средата на април профилактични прегледи сред димитровградските деца бяха отчетени днес. Инициативата е на Община Димитровград за трета поредна година. Малчуганите от 1 клас преминаха очен преглед, тези във 2 клас- преглед на гръбначния стълб, а в 3 клас бяха прегледани от стоматолог.

    Д-р Татяна Ташева сподели, че миналата година са били прегледани общо 366 деца, а през тази са повече - 371 деца. Установено е, че има нарастване броя на третокласниците със здравен зъбен статус, тази година броят им е 162 деца. Най-често проблемите при малчуганите са кариеси, включително и на постоянните зъби ,пулпит и липса на хигиенни навици. 

    "Натъкнах се на 10 -годишно дете, което няма четка за зъби, в същото време е от българско заможно семейство", сподели д-р Ташева. Посочи, че от години държавата е абдикирала от стоматологичното здраве, което ще се окаже фатално за новото поколение.

    Не достатъчно грижи според нея полагат и родителите. Те трябва да обърнат внимание на храненето на децата, хигиената на зъбите им и да ги мотивират.

    Офталмологът д-р Елисавета Стефанова отчете, че в близо 20% от прегледаните 351 първокласници са открити аномалии на очите. Най-често на тази възраст това са късогледство, дълекогледство, астигматизъм. 

    "Прави впечатление, че от тези проблеми страдат повече т.нар.градски деца. Те по-често са пред компютъра, таблета или телефона. Колкото екрана е по-малък, толкова повече се напряга зрението на децата", коментира д-р Стефанова.

    Препоръча на родителите да не поощряват закупуването на мобилни телефони, защото това вреди на децата. При някои от прегледаните има открито и ниско зрение, което задължително трябва да бъде коригирано. Д-р Стефанова даде съвет да се правят по- често профилактични прегледи при подрастващите, за да бъде открита рано аномалия в зрението.

    Физиотерапевтът Недим Шабан разказа, че преглед на гръбначния стълб са преминали 376 деца във втори клас. От тях при 29 са засечени функционални нарушения на гръбначния стълб. Препоръчано е било на преподавателите по физическо възпитание да наблюдават децата за появата на подобни проблеми. Внимание трябва да обърнат и родителите, като насърчат малчуганите да спортуват и извън училище. Специалистът напомни и за увеличения брой деца с наднормено тегло, като една от причините е липсата на достатъчно движение.

    Dimitrovgrad.bgvesti.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини