От х:

Днес в x:

Демонстрация: Днес майсторът диагностицира колата от бюрото си

    Демонстрация как се диагностицира климатичната система на Ауди А4 дистанционно проведе днес в гимназията по автотранспорт преподавателят инж. Вели Еюб. Автомобилът бе паркиран в двора на гимназията, а диагностиката на системата трябваше да се проведе в класната стая, на лаптопа на учителя. Демонстрацията бе част от седмицата на професиите, която се провежда от днес в училището.

    Тестерът в автомобила се свързва с компютъра на автотехника, който стартира диагностиращата програма и вижда отделните компоненти и показатели на системата.

    Вели Еюб запозна учениците, които в лекцията си наричаше “колеги”, с историята на автоклиматичната техника. Първата, макар съвсем първобитна климатична система за автомобил, е била показана на изложението в Чикаго през далечната 1939 година. Десет години по-късно Кадилак започва вграждане на климатични системи в серия от 300 автомобила. Тогава цената на един климатик в колата е била 275 долара, което се равнява на около $ 5000 днес.

    Еюб разясни на “колегите” и съвременните климатични системи, принципът на действие и различните модификации.

    “В съвременната климатична система няма никаква механика, всичко е електроника. Автомобилът, който разглеждаме днес – Ауди А4 от 2002 година, е с климатроник.”, обясни Еюб.

    Разбира се, диагностициране на системите в автомобила може да става и от бюрото на майстора, но при самия ремонт няма как да не се изцапат ръцете, признават монтьорите.

    Тодор Кръшков

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини