От х:

Днес в x:

Бахри Юмер е член на изпълнителния съвет на ДОСТ

„Усещането за изолираност на ДОСТ бързо ще се преодолее и ще се превърнем в желан партньор за всяка българска политическа сила, която е убедена, че България не просто трябва да бъде реформирана, а реформите да имат като крайна цел превръщането ни от формален в реален член на ЕС и НАТО“.

Това е мнението на лидера на новоучредената партия ДОСТ Лютви Местан.
Социологическите сондажи убеждавали лидера на новоучредената партия ДОСТ Лютви Местан, че ще работи във враждебна среда.

От една страна се твърди, че още нерегистрираната партия може да разчита на 2% от гласовете на всички български избиратели“, заяви Местан на първата официална пресконференция след учредяването на партията. Социолозите определяли данните като „много скромен старт“.

Същевременно Местан изтъкна, че различни агенции твърдят, че между 1/3 и 1/4 от избирателите на ДПС вече са се ориентирали към ДОСТ. „Ако това е скромен старт, съгласен съм да е скромен нашият старт“, отсече той.

Местан официално представи Изпълнителния съвет на партията. Той ще има петима заместници: Шабанали Дурмуш, Хюсеин Хафъзов, Мариана Георгиева, Айдоан Муталиб Али, Мехмед Ходжа. Членове на изпълнителният съвет са Бахри Юмер, Венцислав Каймаканов, Зюрфедин Али, Мехмед Хадж и Рашид Куру.

Местан се закани, че "ще градят структури на ДОСТ върху „цялата територия на България“. До края на април ще се обърнат към СГС за официална регистрация на партия ДОСТ.

От днес екипът на Местан тръгва на обиколка в страната, за да набира ускорено членове на новоучредената партия. Законът изисква след учредителната конференция ДОСТ да са набрали минимум 2500 членове, за да има право партията да се обърне към съда за регистрация.

„Амбицирани сме за кратко време да наберем не 2500, а минимум 2 пъти повече“, се зарече Местан.

22 553 лв. е струвала учредителната конференция на ДОСТ. Местан представи подробен отчет и обясни, че за разходите имат и документация. За наем на зала 3 в НДК са похарчени 6 775 лв., а 2 903 лв. – за допълнителни услуги (осигуряване на кабини за преводачи, слушалки, музикално оформление).

Кетърингът е струвал 4 545 лв. 3 600 лв. са платени на охранителната фирма. 1 150 лв. са платени на преводачи на турски и английски, 3 200 лв. за печатни материали и 380 лв. за стенограф. Местан изтъкна, че са финансирали конференцията с лични средства.

По-нататъшното финансиране на партията щяло да става по всички уредени в закона за политическите партии механизми, основно с членски внос и дарения, в рамките на позволеното от закона.

Местан се бе подготвил и с други данни, касаещи състава на партията. Той посочи, че 215 етнически българи са били учредители, т.е около 20% от всички 1000.

И днес прозвуча констатацията, че ДОСТ е „лоша новина за олигархията, за корумпираните, антинатовски и антиевропейски сили и добра новина за онези граждани, на които им е писнало, България да бъде в сивата зона между Изтока и Запада“.

Местан очаква агресия от страна на тези, които виждат в евроатлантическия път на България заплаха за своите интереси. Ще продължават да атакуват ДОСТ, като ще сведат нашата евроатлантическа ориентираност до протурска, допусна той.

Времето щяло да убеди и най-големите скептици, че ДОСТ е не просто ново явление в българската политика, но ще изиграе ключова роля за реформиране на всички социални системи на българската държава, които са „заклещени в оковите на олигархичните и корупционни зависимости“.

В отговор на въпрос Местан сподели, че се е срещал с премиера Бойко Борисов преди и след посещението си в Турция. „Информирах го за съдържанието на разговорите ми и предадох поздравите от г-н Давутоглу“, добави той.

По думите му отношението на лидерите на Турция следва принципа, заложен още в крилатата фраза на създателя на съвременна Турция – Мустафа Кемал Ататюрк: Който е враг на България, е враг и на Турция. И обратно – който е приятел на България, е приятел и на Турция.

Местан изтъкна, че с Давутоглу са говорили за проблемите пред Турция, която изживявала трудни моменти, защото е обект на тероризъм както от ИД, така и от ПКК.

Източник: news.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини