От х:

Днес в x:

Отпадъци в локалното за Димитровград и бедстващи пилета ангажираха зелената полиция през март

    Отпадни води в локалното платно по пътя за Димитровград в северна индустриална зона и нерегламентирани боклуци край хасковските села, ангажираха вниманието на регионалната екоинспекция през изтеклия месец.

    Експертите от РИОСВ – Хасково са проверили 115 обекта и са дали 103 предписания за отстраняване на допуснатите нарушения. Издадени са 5 наказателни постановления, които заедно с предходни нарушения са докарали в бюджета на Зеленото министерство 5 294 лв. По интересни са сигналите на Зеления телефон. Те са 7 и в общи линии са преценени като неоснователни, освен там където е имало основания. По тях обаче не са наложени актове а само предписания. Като например незаконно сметище край село Гарваново. Любопитното е че там се намира легалното сметище за депониране на битови отпадъци за три общини-Хасково Димитровград и Минерални бани. Въпреки огромното място за боклук, построено с близо 27 млн лева, явно край Гарваново има мегдан и за нелегална боклукджийница. Издадено е предписание на община Хасково за отстраняване на допуснатите нарушения.

    Сигнал за течащи отпадни води в локалното платно на северна индустриална зона е наложило извършването на проверка. По време на проверката се оказало че всичко е почистено и подсушено. Не е известно кой е замърсителя.

    Бедстващи пилета ангажираха енергията на зелените полицаи. Щъркел със счупено крило е страдал в село Иваново, преди да бъде спасен и изпратен в клиника за лечение на животни в Стара Загора. Тази опция е била неприложима за лешояд в землището на маджаровското село Белославци. Чистачът на природата е бил открит мъртъв за ужас на природозащитници и пилелюбители. Ежегодно те акумулират стотици хиляди за да учат птиците да летят и рибите да плуват. За последно поискаха 5 млн за да обгрижват червеногушата гъска, но засега правителството им отказва.

    Три наказателни постановления са наложени на билкозаговители от Любимец, които не са предоставили обобщена информация за изкупените, обработени и реализирани през 2015г. билки и техния произход, отчитат още РИОСВ. Другите две наказателни постановления са за нарушения на Закона за водите. На автоморга в гр. Кърджали е съставен акт за неизпълнено предписание за преустановяване извършването на дейности с излезли от употреба МПС на неразрешено за целта място.

    Дадени са предписания на кметовете на 16-те общини на територията, контролирана от РИОСВ- Хасково, за предприемане на спешни мерки за почистването и поддържането на общинската пътна мрежа в съответствие с изискванията на Закона за отпадъците. Оказало се че пътищата в областта са затлачени от боклуци, за който никой няма ангажимента да ги чисти. Подобна драма имаше с пътя към ГКПП-тата по време на гръцката блокада и българската контраблокада. Кибичещите превозвачи хвърляха боклук на поразия, общините се оправдаваха че пътят е на АПИ, а пък Пътното-че нямат щатове за боклукджии и съответната техника.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини