От х:

Днес в x:

Тийнейджъри се захласват по класиката, по-хубава била от рапа

    Един млад просветител броди из редиците на хасковските ученици. А целта на него и екипът му е да им покажат очарованието на звуците по начин, по който  досегате те не са се докосвали до тях. Той е 26-годишният диригент на Камерния струнен  симфоничен оркестър на Хасково Цанислав Петков. Заедно с колегите си музиканти днес направиха фурор сред четвъртокласниците от СОУ“ Васил Левски“.

    В Залата на Младежкия център изнесоха първия урок от образователната инициатива на общината и Симфоничния оркестър за запознаване на младите хора с класическите инструменти и музика.

    С артистичност и на много близък език до този на подрастващите диригентът им представи инструментите на сцената - нежните цигулки, по-матово гласовитите виоли, третите по височина от 4-те лъкови инструменти -челата. А на финала на индивидуалното представяне децата чуха и най-големия, и най-ниско звучащ струнен инструмент- контрабасът. После инструментите засвириха заедно под наставленията на Цанислав Петков . Децата чуха Малката нощна музика на Моцарт и за радост повечето от тях я разпознаха. Оркестърът им представи различните вариации на едно и също произведение - как може да има блестяща страна, но и как един оркестър освен че може да блести, може и да тъгува.

    Нетипично за възрастта четвъртокласниците до такава степен пазеха тишина, че чак на моменти затаяваха дъх. А след края на всяко изпълнение аплаузите им взривяваха залата.

    „Ей, това е по-хубаво даже от рап!“, чу се коментар сред малката публика.

    На последния ред пък три приятелки с приковано внимание следяха какво става на сцената. Оказа се, че едно от момичетата – Мария, вече свири на пиано. Въпреки че съвсем отскоро изучава инструмента, момичето сподели, че се нахъсва още повече да се упражнява, когато вижда на живо професионалните музиканти.

    А образователният музикален проект ще продължи и занапред. Той ще е поне един път в месеца.

    От Младежкия център имат намерение и да го  разширят през следващата година, като представянето на инструментите започне и пред най-малките-децата от забавачката.

    М. Манолова

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини