От х:

Днес в x:

Брадъри се натискат за медсестри в Хасково

    Момчета се натискат да станат медицински сестри в хасковския филиал на Тракийския университет, известен като Медицинския колеж. Само днес няколко „брадъра“ изявили желание за бъдеще в милосърдната професия и подали документи в стартиралата кандидат-студентска борса. Заявките били за предварителните изпити в ВУЗ-а следващия месец. Меракът за касинки бил толкова голям, че за 80-те вакантни места в Колежа вече са кандидатствали повече от 60 души. Очаква се броят за кандидатстващите да надхвърли поне двойно местата във филиала. За отбелязване е увеличеният наплив от съседни области. Зрелостници от Смолянско и Кърджалийско биели път до Хасково, прицелени за някое от 50-те места за сестри и 30 за акушерки.

    Популярността на специалностите във Медколежа расте неизменно от възстановяването му през 2013-та година. На учебното заведение бе направена реанимация от тогавашния депутат Фани Христова, която заличи недомислицата на НДСВ-министъра Даниел Вълчев, който хлопна кепенците му през 2006-та година след половинвековна академична история. Кандидатстудентите го предпочитат първо, защото пести средства от такси и битово настаняване, и второ, защото за завършилите веднага се намира работа. След 4-те години следване, бъдещите бакалаври в Акушерство и Медицински сестри получават автоматично работа във всяка болница, която пожелаят, а след някоя и друга година опит духват към чужбина за 5 пъти повече пари.

    Филиалът засега води убедително по предпочитания на 24-те ВУЗ-а, представени на хасковската кандидат-студентска борса. По традиция най-желани са специалностите в СУ "Климент Охридски", следват тези в Бургас /държавния/ и за Пловдив /най-вече ПУ "Паисий Хилендарски"/. Отчита се отлив към частните университети, както и засилен мерак към техническите специалности, които гарантират заетост у нас или в чужбина. Таксите за кандидатстване и следване остават непроменени в сравнение с миналата година.

    Г. Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини