От х:

Днес в x:

Игра с огъня:Девойчета си правят селфи при пожар

    Учениците не са подготвени как да реагират при пожар и се замесват в потенциално животозастрашаващи ситуации. Това е мнението на хасковските огнеборци, които днес направиха открито учение как се действа при пожар и какви мерки за безопасност трябва да се вземат. Поводът бе инцидентът възникнал в ученическите общежития на 15-ти март, когато огън от духалка унищожи стая на девойки. По време на развитието на пожара, съседите на горящата стая вместо да бягат от задимените коридори, си правили селфи пред пламъците. „Трябваше едва ли не насила да ги изкарваме навън, хем виждаха какво се случва” възмутено обясняваха хасковски огнеборци, според които, децата нямали необходимия респект към стихията. Професионалистите обаче припомнят, че мнозинството от пострадалите при битови пожари са жертви на дима, не толкова на самия огън.

    Мерки за евакуация и обезопасяване на обхванато в пламъци помещение бяха разиграни от две хасковски пожарни при учебна тревога в ученическите общежития. На жадното за гледки ученическо  съсловие бяха демонстрирани гасене на открит огън и спасяване на бедстващи от последния етаж на общежитията. За целта, една от пожарните разгъна до дупка 30 метрова стълба с вишка, с която при нужда се спасяват заклещени от огъня и дима. Последва и час по теория, който бе колкото за децата, толкова и за персонала на общежитията. Оказало се че по време на въпросния пожар учители и възпитатели пробвали първо сами да се справят с току що възникналия пламък. Рефлексът им бил завиден, старанието безспорно, смелостта налична. Само дето боравенето с иначе простите уреди се оказало непосилна задача. Цели 4 пожарогасителя били изпръскани в стаята без никакъв видим резултат. В крайна сметка огънят унищожил цялото помещение, пълно с ценни неща и скъпи уреди според обитателките му.

    Самият екип на общежитията пък хвърли друга светлина върху причините за инцидента с момичетата. Според тях в основата му е злоупотребата с печки и отоплителни уреди. Те били разрешавани от ръководството на общежитията през зимата, но родителите настоявали да се ползват и по-нататък, защото било студено. Носели се разнообразни духалки и елви с неясна техническа изправност и заради безплатния ток се включвали на поразия в ел системата. Това правело късите съединения неизбежни. Освен това масова практика било да се оставят запалени електроуреди при отсъствие на обитателите. Когато прозорецът е отворен това позволява върху уреда да попадне лесно запалим предмет, което автоматично предизвиква пожар.

    Г.Христов

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини