От х:

Днес в x:

Честваме Освобождението на Хасково без панихида за загиналите

    138 години от Освобождението си чества днес Хасково.

    За да сведат глава и почетат паметта хасковците, дали живота си за свободата, пред възпоменателната морена срещу църквата “Успение Богородично“ дойдоха днес военнослужещи, представители на местната власт и ученици от училище Климент.

    Цветя поднесоха и свещениците отец Антоний и отец Митко, които обаче не отслужиха панихида за загиналите, каквато е традицията.

    На мястото слово държа и кмета Добри Беливанов.

    А стихове, посветен на събитията от онова време, рецитира Калина Вълчева от театралната школа при Младежкия център.

    Почест отдадоха и членовете на "Атака". Водени от местния лидер Желю Желев те рязвяха трибагреника. 

    Идеята за възпоменателна плоча, посветена на падналите в дните на Освобождението хасковци възниква в Гражданския клуб на Хасково в края на 30-те години на ХХ в. Тя е реализирана четири десетилетия по-късно. Поводът е 100 годишнината от Освобождението на България от османското господство.

    Тогава са поставени няколко паметни знака, сред които и паметната плоча морена, посветена на 70-те обесени българи от Хасково през 1877 г. Имената им остават неизписани, но е запазен споменът за тях в трагичните дни на настъплението на Сюлейман паша към Стара Загора. Седем бесилки са издигнати на това място и много хасковци увисват на тях.

    Кръвопролитията и безчинствата продължават до началото на 1878 г., когато на 7/по стар стил -на19 януари/ по обед в Хасково влиза разузнавателният отряд под командването на щабс-капитан Виламов.

    През деня пък младежите на ГЕРБ раздадоха по улиците на града 138 брошури по повод Освобождението.

    От едната страна на листовката са припомнени историческите факти около Освобождението на града. На другата  е репродукция на картината „ Освобождението на Хасково“ на хасковския художник Христо Форев. Младежите са взели изричното разрешение от дъщеря му за да използват картината, която сега се намира в градската художествена галерия на Хасково.

    Тази вечерна освобождението е посветена и програмата в Младежки център. Тя започва в 18 часа с концерт на лауреата от музикалните фестивали "Сребърни чучулиги" и "Альоша" Владимир Маринов, участват още балетна формация "Тангра" и детски танцов ансамбъл "Южняче".

    haskovo.net

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини