От х:

Днес в x:

Добри Беливанов: Догодина зад ДНА ще има парк, местим автогарата на “Дунав”

- Г-н Беливанов, благодаря Ви, че приехте поканата и предизвикателството да отговаряте на директни въпроси на граждани. Те са зададени в Haskovo.net от читатели, над 100 са. Опитал съм се да ги групирам по проблеми.

Да започнем с бездомните кучета, проблем, който е нерешен от години. Той се изостря особено през зимата, защото скитащите кучета могат да станат агресивни. Каква е визията на общината и има ли някакви идеи за решаване на този проблем?

- Зимно време кучетата слизат от Кенана в града, защото тук намират храна. Да, вземаме мерки. Разговарял съм с кмета на Димитровград Иво Димов, защото те имат такъв приют. Говорили сме там да се кастрират бездомните кучета и да им се слагат марки. Предстои от Димитровград да кажат какво ще струва и да подпишем договор.

Освен това действаме и по друга линия. Тук в Хасково има една база, в която има клетки, можем да я ползваме временно, да престояват там кучетата няколко дни, колкото е необходимо да се кастрират. Говорил съм и с местна организация, доброволци, които да се грижат за животните, а общината да купи храна за тях.

Но кардинално въпросът ще се реши, когато изградим приют. Търсим начини за финансиране по програми. Но това ще стане на по-късен етап. Сега временно ще решаваме проблема.

- Научих, че имате насрочена среща в петък с фондация “Четири лапи”. Те предлагат безплатна кастрация.

- Да, в петък ще обсъждаме тези неща.

- Другата голяма група въпроси – кварталите и улиците в покрайнините на града – Изгрев, Бадема, вилните зони, Хисаря. Много от тях са в окаяно състояние. Една читателка например пише ”Докога децата ще ходят на училище с два чифта обувки”. Има ли общината някакви проекти, с които да благоустрои тези части на Хасково, защото градът не е само центъра?

- Да, тези квартали, които изброихте, са вкарани в чертите на града, но само са вкарани, без да се прави нищо. Наистина са в окаяно състоияние. Възложил съм на главния архитект да подготви задание за изработване на Общ устройствен план, в който влиза и транспортната схема. Ние като екип сме си поставили задача да се работи в крайните квартали и селата.

В тазгодишната програма сме включили малка част от тях. Но ще се опитаме за 4 години тези проблеми да ги решим.

Частични ремонти ще направим, макар, че това няма да реши кардинално проблемите на хората.

- Кога ще започне изграждането на инфраструктурата в Кенана?

- Там проектът е завършен. Търсим финансиране. Въпросът опира до пари, при това доста голяма сума.

- Кенана не може ли да влезе в Оперативната програма “Региони в растеж”, по която на Хасково са отпуснати около 27 млн. лв.

- Не, по тази програма са предвидени други обекти – основно детските градини, някои училища и други обществени сгради. Но Кенана не може да влезе в тази програма.

- Имаше няколко въпроса за квартал Болярово – занемарен, без канализация, отглеждане на животни, липса на детски площадки. Боляровци от години се чувстват забравени и пренебрегнати.

- Да, така е. Болярово е нито село, нито квартал на града, на практика. Този квартал също ще бъде благоустроен. Там канализацията е започната още 91-92 година, много малко от нея е направено. Улиците са прекалено занемарени, животни се гледат.

Изкърпването на улиците в Болярово ще започне в следващите месеци. Това е много хубав квартал. Аз дори се учудвам защо навремето не е взето решение как ще се развива тази част на града – между Бадема и Болярово. Там сега има преплитане на жилищни и индустриални обекти.

- Да, тази зона е нито риба, нито рак.

- Точно така. Аз водих разговор с военния министър, в близко време ще получим летището в Узунджово. Там ще бъде изградена индустриална зона, защото е обезпечена с инфраструктура. Има интерес за изграждане на карго летище.

- Това е интересна идея, но е много мащабна и трудна за реализация.

- Трябва отнякъде да започнем. На първо време имаме инвеститор, проявил интерес. Да се надяваме, че до края на годината ще имаме ново предприятие с 200-300 работни места.

- Като стана дума за военните имоти, на какъв етап са преговорите за предоставянето им на общината?

- На финалната права. Очквам в най-скоро време да се случи. Ще направим един хубав парк, нещо като втори център, зад ДНА.

- В какъв срок ще стане това?

- Да се надяваме, че до една година ще е готов. Догодина там вече майките да могат да водят децата да си играят. Другият голям парцел, за който настоявах да ни предоставят, е бул. “В. Левски” и “Дунав”. Там ще направим един спортен комплекс. А останалата част от терана – където има бензиностанция, да изградим една нова автогара. Мястото е подходящо – има градски транспорт, близо е до центъра. Специалистите имат последната дума, но такава е първоначалната ни идея.

- Има въпрос за липсващите конуси на бул. “Васил Левски” от кръстовището до АГО към Орфей. Оттам минавали ромските каруци напряко към Република. Но ми се иска малко да разширя въпроса – за шумните ромски сватби, които тероризират живеещите в този район. През лятото на миналата година бяхме залети от сигнали на побеснели граждани. Проблемът беше, че сватбарите имаха разрешение от общината.

- За съборените пирамиди ще изпратя още утре да ги възстановят. А за сватбите, кръщенките, годежите, откакто съм на този пост, съм разрешавал ритуалите на открито да продължават най-много час-два. След това празнуващите отиват в стола на гимназията по автотранспорт. Откакто съм кмет не съм разрешил да се правят такива денонощни веселби. Засега нямам оплаквания от хората.

- Таксите за детски градини. Намалението на таксата беше приветствано от някои, други го нарекоха символично и прах в очите.

- Това намаление всъщност представлява 18 процента. То е просто изстискано при сегашните възможности. Преди малко споменах, че започваме саниране и газифициране на детските градини, което ще свали рязко разходите. Така че таксите, вероятно през есента, ще паднат още. Нищо чудно дори наполовина. По отношение на храната - с “Дусман” вече водих няколко разговора – и за цената, и за качеството. Има някакво подобрение на храната, но не е това, което желаем.

- Кога ще намалите такса смет?

- Възложил съм анализ. И по закон се иска друга методика, не на основа на данъчната оценка. За тази година не успяхме да го направим, защото когато встъпих в длъжност, вече беше минал срока за тези промени. Но работим в тази посока, има възможност за намаляване. Но това трябва да стане разумно, защото това е основен приход на общината.

- Имаше един интересен въпрос от собственик на парцел в Кекличево стопанство. Има само терен, а му се начислява данък сгради. Това не е ли нон сенс?

- Трябва да го проверя това. Човекът трябва да пусне заявление да не му се начислява такса, след като няма сграда. Ще проверя.

- Отменихте ли незаконния отказ на предшественика си за отказ от административно обслужване на граждани със задължения?

- Да, още първия ден. Оказа се, че тази заповед е била устна, затова съм я отменил устно. Но нека хората да не бъркат гражданите с фирмите. Защото по закон ако дойде фирма за някаква услуга, да си сложи рекламна табела например, се проверява за задължения. Така е по закон.

- Проблемът с водата. Наясно съм, че това не е точно въпрос към местната власт.

- Да, но когато става дума за местните хора, общината не може да не вземе отношение. Още преди две години е създадена Асоциация по ВиК, но проблемът е, че в областта има четири такива. Има и друг проблем – в Димитровград например водата е много по-евтина, в Хасково пък е скъпа. Пък в Хасково загубите, аз даже останах учуден, са някъде около 75 процента, което е страшно много. Но кардиналното решаване на проблема с водата в Хасково минава през тази асоциация. Парите за водния цикъл могат да дойдат само чрез нея.

- Зеленчуковият пазар. Хората поставят въпроса, че до пазара има много паркирани микробуси, които се ползват за складове. Този проблем пък е свързан и с паркингите и Синята зона по централните булеварди, които буквално затапват трафика.

- За зеленчуковия пазар съм поставил задача на първо време - в сряда и събота Общинска полиция да следи за спирането по булеварда. Там много хора спират буквално до колите на продавачите и още повече задръстват движението. А отделно ще изпратя проверка да се види дали има и такива “вечно паркирани” микробуси, за които пишат гражданите, сигурно има, и да ги отстранят.

А за паркинги и Синя зона – аз също виждам този проблем. Възложил съм да се провери на кого, за какъв срок са дадени паркингите. Същото се отнася и за таксиметровите пиаци, някои от които също са на неподходящи места. Ще направим една инвентаризация, съвместно с КАТ, за да се опитаме да подобрим организацията на движението в града.

- Има и няколко въпроса,свързани с назначенията в общината. Вие ли управлявате или Добрев, Лилянов, Стаматов? Има ли натиск при назначенията в общината? Има ли роднински и приятелски назначения? Вие ли взимате тези решения?

- Да, съвсем отговорно го заявявам. Поел съм такъв ангажимент още преди изборите – че няма да има никакви договорки, че ще ръководя сам. Никой не ми влияе.

- Не може никой да не Ви се обажда. Това би било в разрез с всяка традиция.

- А, има. Имам много СV-та, обаждат се, но аз си провеждам разговорите, а някои CV-та изобщо не съм ги ползвал. Ето например последното назначение – на новия заместник-кмет Велин Балкански. Той не е обвързан с никоя партия, той е просто един добър специалист. Аз дълго време го уговарях.

Никой не ми е влияел, нито ми влияе.

Освен това, както виждате, съм оставил голяма част от служителите от предишното ръководство, да поработят, да видя кой какво може. Някои от тях са изключителни специалисти. Не съм реваншист, както ги плашеха.

Просто търся за всяка работа подходящия човек. И мисля, поне към този момент, че не съм сбъркал.

- Времето ще покаже. А ще бъде ли потъсена отговорност от бившето ръководство на общината за щетите? Сега например Хасково ще плаща 750 000 лв. заради нарушения при обществените поръчки.

- Поискал съм да се направи одит, финансова ревизия, но тези санкции така или иначе ще ги плащаме. Правим някакви опити малко да намалим корекциите, но...

- Интересен въпрос от един читател – къде е сърцето на Данко? Не знам дали знаете, но на мястото на сегашните “цветни стъкълца” е имало промишлен рубин от Русия, който освен това бил доста скъп?

- Спомням си, че имаше две ръце, които държаха сърце. Не мога да дам отговор в момента, ще проверим, ще го намерим. Дано не е взето от някого.

- Кога ще се пуснат тролеи до Болярово? Доколкото знам, сегашните стълбове за осветление са пригодени и за тролейна линия.

- Да, това е и моя идея – да свържем Болярово с Бадема. Но специалистите казват, че трябва да изградим една нова токоизправителна станция, която да покрие града. Търсим възможност да купим нови, за да подменим старите тролеи. А обмисляме вариант и за електробуси, за което можем да потърсим финансиране по някоя екологична програма.

- Защо в центъра на града вечер няма патрулиращи полицаи, а е пълно с проститутки, пияни и дрогирани? Не знам дали го видяхте този въпрос.

- Да, видях го и си го отбелязах. Ще разговарям с полицията, трябва да има редовни патрули. Освен това ще направим система за видеонаблюдение не само в центъра и на други по-невралгични точки. По този въпрос съм разговарял с Цанков (шефа на областната дирекция на МВР – б. а.)

- Интервюто стана много дълго и вероятно доскучава. Предлагам да изпратя в общината останалите назададени въпроси, а когато получа отговор, ще го публикуваме. Става дума за въпроси за конкретни проблеми, повечето от които вероятно интересуват само подателя им.

- Такива конкретни въпроси ми задават най-редовно на личния имейл и аз отговарям.

- Така ли? Откъде ви знаят имейла?

- Бяха го публикували по време на предизборната кампания и хората са го научили. И сега питат, а аз отговарям.

- Много въпроси ли има?

- Много.

Интервю на Тодор Кръшков

Интервюто е с незначителни съкращения. Цялият разговор с кмета Добри Беливанов можете да видите по eTV във вторник вечер от 20 часа, след новините.

Останалите незададени въпроси ще бъдат изпратени в общината, а след получаване на отговорите, ще ги публикуваме.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини