От х:

Днес в x:

Светкавично: Самотната майка Румяна с общинско жилище и постоянна работа

    Самотната майка Румяна Георгиева, която остана буквално на улицата без работа и доходи, ще бъде настанена в общинско жилище. Настанителната й заповед вече е разписана в отдел общинска собственост и преместването на 33-годишната жена и 4-годишната й дъщеричка Аслъ ще стане до дни, съобщиха от пресслужбата на общината. Нещо повече. С нарочно разпореждане на кмета жената ще бъде назначена в общинско предприятие в първия работен ден след празниците - 4-ти януари. Належащото жилище обаче ще дойде още тази година.

    Така апартаментът в блокчетата на ул. „Георги Кирков” ще смени полуразрушената виличка в Каменец в който поради липса на друго убежище младата жена отглеждала абсолютно сама детето си. С 35 лв. на месец и минимален дневен надник, когато някй от съседите й имал нужда от аргатин. Въпреки това детенцето никога не е гладувало, свидетелстват комшии. Виж, за майката това не можело да се каже и 160-сантиметровата жена бе станала 35 кг. Съдбата на Румяна се подобри значително, когато историята й бе разказана от медиите през февруари 2014 г. Отпуснати й бяха социални помощи, милостиви хора й дариха дрехи, храна и пари, а общината й намери работа. Малката Аслъ пък тръгна на градина и се научи да говори. Светлината в края на тунела обаче угасна в началото на ноември 2015-та, когато Екопрогрес реши да си спести заплатата й, като я съкрати. С обезщетение за безработни от 11.45 лв. Румяна така и не се оплака, свикнала да я сполита лошото. За неин късмет историята й отново стана достояние на медиите. 

    Макар от общината да бяха заявили, че са запознати с проблема, се оказа, че това е било само на равнище Екопрогрес. Решението за тях било да я назначат отново напролет. Дотогава обаче можеше да няма самотна майка и дете, и съответно проблем. Власта често практикува по този начин. Веднага след публикацията в haskovo.net от 16 декември обаче кметът Добри Беливанов разпоредил незабавна проверка в жилището на Румяна. За разлика от заключението на комисията от предишната "Архитектура"  в общината, проверката на днешната „Архитектура” установила, че жилището е негодно за обитаване. И кметът Беливанов с чиста съвест подписал настанителната заповед за общинско жилище. Малката Аслъ пък ще бъде преместена от бившата ЦДГ  5 в Хисаря в ОДЗ Ежко Бежко, непосредствено до новия дом. Но това не било всичко. Със случая се заел лично и зам.-кметът Евгени Консулов. Той направил разследване в ресорната си Екопрогрес, а резултатът от него е, че уволнената Румяна ще бъде възстановена на работа на 4 януари. На постоянен трудов договор. 

    Днес отново бе ден за сълзи за Румяна. Този път обаче радостни. Но и примесени с изумление, че институциите могат да бъдат с човешко лице. В Хасково някак не бяхме свикнали.

    Освен това, след публикацията ни преди няколко дни, в редакцията на сайта звънят постоянно организации и граждани, които искат да помагат на Руми и малката, не само заради идващите празници, но да са и подкрепа в бъдещето. Акция за подпомагането й започва доброволческата организация "Плюшено мече", частно лице пък днес се свърза с нас, за да напривм връзка с Руми, човек, който е готов да я подпомага в разходите за детската градина на Аслъ.

    Р. Филев

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини