От х:

Днес в x:

Проучване: Хасково сред най-непочтените градове

Хасково е сред общините с най-нисък индекс на местната система за почтеност. Това показва проучването на Асоциация „Прозрачност без граници” „Индекс на Местната система за почтеност – 2015“, което беше представено официално днес.

С огласяването на данните Асоциацията отбелязва международния ден за борба с корупцията -9-и декември. Проучването е първото по рода си у нас годишно сравнително изследване на ключови институции, които изграждат системата на почтено и отговорно управление на местно ниво.

Индексът представя сравнителна картина на антикорупционния капацитет, ролята и значението на общинския съвет, кмет, общинската администрация, а също така и на политическите партии, органите на съдебна власт, на полицията, бизнеса, медиите и гражданско общество в 28-те областни центрове в България. В работата по проекта участват 26 граждански организации-партньори от цялата страна.

Хасково е с индекс 3,44 и е на дъното на сравнителната таблица, изпреварвайки Търговище, Перник, Видин и Варна.

Слабите резултати в Хасково се дължат на комплекса от фактори: ниска степен на ангажираност на местните политически формации, липсата на интерес от страна на бизнеса по темата за добро управление, ниската разкриваемост на корупционните престъпления от страна на МВР и липсата на прозрачност в системата. Медиите и гражданските организации също не осъществяват достатъчен контрол върху дейността на публичните институции, показват още данните.

Общинският съвет от предишния мандат, когато е вървял мониторингът, е оценен по скалата от 1 до 5 с индекс 3,44. Най-малко точки -по две, местните парламентаристи събират в частта за своята отчетност. Ниска оценка имат те и заради липсата на  приемни и провеждането на периодични срещи с гражданите.

Индексът на кмета от предишния мандат е общо 3,04. Георги Иванов получава най-високата-4 в частта „Предвидими ресурси“, която включва: годишна програма за инвестиционни/капиталови разходи, отчитаща нуждите на жителите на общината, привличане на външни ресурси по проекти, допълнителни към бюджета на общината и публичното отчита информация за текущи и приключени проекти на общината. Най-ниските оценки на ексградоначалника от 2,50 и 2,67 са за контрола върху доставчици на публични услуги и почтеност.

Общинската администрация е с общ индекс от 3,48. Тя се срива до най-ниската оценка в скалата-1 във възможността за хората чрез анкетни форми, публикувани на сайта на администрацията да коментират различни въпроси, свързани с управлението.

Политическите партии в системата за местна почтеност са оценени с индекс 1,71, като най-сериозната критика е за липсата на обединяване на интереси в името на обща местна кауза.

Местната съдебна система получава общ индекс от 3,38, а като най-слаби са оценени звената за отвод спазване на етичния кодекс и правилата за отвод при конфликт на интереси и липсата на достатъчно информация и прозрачност при знакови дела.

1,89 е оценката за почтеността в полицията. Най-ниски са индексите за разследване на корупция и прозрачност на работата на местно ниво.

Бизнесът и медиите са с индекси от 2 и 2,69. Гражданските организации са оценени с 2,76.

На база на данните, изводите, направени от експертите са, че органите на местно самоуправление в Хасково са изправени пред сериозното предизвикателство да направят совя оценка и изводи за липсата на добри практики, наследени от предходния мандат 2011 -2015 година на местната власт.

Анализаторите сочат, че въпреки добрия показател на принос към местната система за почтеност, който  регистрират съдилищата в града, е препоръчително да се помисли за създаването на институция „местен обществен посредник“, както и активизира работата на Областния обществен съвет за противодействие на корупцията.

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини