От х:

Днес в x:

Испанци искат хасковлийки за 36.50 евро на ден

Испанци търсят наши работнички за работа в оранжерии със заплата от 36.50 евро на ден. Офертата е налична от днес в хасковското Бюро по труда. Наемат се 400 души за бране на ягоди в провинция Уелва и още 155 за същото във ферми до градчето Картая, което се намирало наблизо. Платата е същата, като се предлага за 39 часа на седмица. Като се има предвид, че работният ден е разчетен за 7 часа с 30 минути почивка, вероятно става дума за 6-дневна работна седмица. Срокът за наемане е от февруари до края на сезона, който обикновено е май - юни. Първите 400 души ще се интервюират от испанските работодатели в Хасково, като срокът за подаване на документи в тукашното Бюро по труда е 15-ти януари. 155-те ще се препитват в София или Пловдив, като срокът за тях е по-ранен – 15-ти декември тази година.

И за двете групи изискванията са да са само жени, преценени като по-издръжливи. Възрастта е фиксирана от 18 до 40 години, изисква се още и опит в селското стопанство, но най-вече опит в работата в оранжерии. Уточнението е важно, защото там се работи по специфичен начин - изцяло наведен и при високи температури, особено през пролетта и лятото. Минали вече през този „ад“ споделят, че бъдещите работнички трябва да могат да издържат часове наред на температури от порядъка на 40-50 до 60 градуса. И така всеки ден.

Екстрите за избраните са безплатна квартира и транспорт за Испания. След това обаче иберийците могат да засрамят и габровците. Пестенето започва от храната, която е изцяло за сметка на работничката. Тъй като тя едва ли ще има време да си пазарува и готви, работодателят ще я храни по разценки, определени от него. Връщането също е за сметка на служителя. Някои работодатели /за тези не е посочено/ изискват предварителен депозит в случай, че кандидатът бързо бързо се откаже и хване обратния път за родината. Депозитът трябва да покрие разноските по докарването му.

Р. Филев

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини