От х:

Днес в x:

Хасково беден регион, инвеститорите бягат

Хасковски остава сравнително беден регион в сравнение с останалите в страната, освен това има отлив на чужди капитали през последните години. Това показва изследването на Института за пазарна икономика на Регионалните профили и показателите на развитие.

Проучването е четвъртото поред и беше представено официално днес.

Изследването се публикува в момент, в който от новоизбраните кметове и общински съветници се очаква да предложат най-ефективните политики за развитие на териториите си.

Според него, възстановяването на икономиката на област Хасково след кризата протича тромаво, като доходите остават ниски в сравнение с тези в страната. През 2012 г. БВП на човек от населението в областта е 6166 лв. спрямо близо 11 000 лв. за страната. Средната брутна заплата на нает в областта е била сред най-ниските в страната – 6581лева.

Доходното неравенство в региона обаче се покачва, като преди три години, през 2012-та отношението между доходите на най-богатите и най-бедните 20% от домакинствата достига 6 пъти.

На фона на това обаче се оказва, че местните данъци в областния център Хасково са сред най-високите спрямо другите областни градове в страната, фиксира изследването.

По показателя за Усвояване на европейски средства, проучването показва, че общините от областта са се научили да разработват проекти по програмите, като изплатените средства на общините достигат близо 115 млн. лв. към края на януари тази година.

Като добри примери в областта по усвояване на европейски средства спрямо броя на населението се сочат общините Свиленград с усвоени 45 млн.лв. и Маджарово-1,5 млн.лева. На този фон изплатените средства на областния център Хасково са 36 млн. лева.

В графата за образование, областта отчита известен недостиг на преподаватели в основното и средното образование. Изследването показва, че един учител обучава 14 ученика през 2014 година.

Оценките от матурата по български език и литература в областта остават стабилни през годините -4,1 през 2015г., но процентът на неиздържалите се покачва и през 2015г. оценка под „среден“ 3 по български език и литература са получили 9,2 % от положилите изпит.

Делът на населението между 25 и 64 годишна възраст с висше образование е 19,2% към миналата година, което е ниско спрямо страната.

Показателите за развитието на културните дейности в област Хасково показват слабости, отчитат от АПИ.

Цифрите сочат, че посещенията в музеите в региона леко се покачват през миналата година и стигат до 32 000 посетители, но средната посещаемост за населението е много по-ниска от общата за страната. Единствено посещенията в театрите се приближават до средните нива, като през 2014 г. храма на Мелпомена са посетили 53 000 души. Посещенията в кината са едва 11 000, а в областния център практически няма модерно кино, отбелязват изследователите. Проучването отбелязва спад при  посещенията на библиотеките – 75 000 души през миналата година са влизали в тях, което съотнесено към населението, е също под средното ниво за страната.

Обобщението показва, че единствено в сферите на околната среда и инфраструктурата региона е с оценка "добър".

М. Манолова

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини